Cégvilág

"Leleményes" autósok: visszaélnek a vöröskereszt emblémával

Országos akciót szervez a Magyar Vöröskereszt az emblémáját jogtalanul használók kiszűrésére - közölte az MTI-vel csütörtökön a Pest megyei szervezet sajtó- és PR-referense.

A rendőrökkel közös ellenőrzéseken eleinte csak figyelmeztetnek, később büntetnek is. Tóth Tünde elmondta: a Magyar Vöröskereszt Pest megyei szervezete az elsők között vette fel a kapcsolatot a térség rendőrkapitányságaival, így július 27-én Dabas, 28-án pedig Dunakeszi térségében rendőrségi-vöröskeresztes ellenőrzéseknek lehetnek szemtanúi az autósok - írja a BEOL.

A referens szerint az eddiginél hatékonyabb fellépést a világszerte használt, jogilag védett és számos előnyt biztosító, jól ismert emblémával való visszaélések indokolják.

Hozzátette: több, egészségügyi dolgozók által vezetett, kórházak tulajdonában lévő és másféle járművön, illetve gyógyszertárak bejárata fölött, vagy épp egyes mentőszolgálatok, betegszállítók járművein is látható - teljesen szabálytalanul- a vöröskeresztes embléma, ami visszaélésnek számít és a jogszabály szerint büntetendő.

A Vöröskereszt szimbólumával az interneten is egyre gyakrabban visszaélnek. Tóth Tünde hozzátette, hogy még a saját emblémával rendelkező szervezetek, szolgáltatók- például a kígyós szimbólumról ismert patikák - cégek egy része sem riad vissza a vörös kereszt "eltulajdonításától".

A referens úgy véli: a háborús és rendkívüli helyzetekben különösen komoly védelmet élvező, de békeidőben is vitathatatlan előnyöket jelentő vöröskeresztes szimbólum illegális terjedésének megállítását jól szolgálhatja a rendőrséggel közösen végrehajtott akciósorozat.

Pest megyében e hónap végéig 10 helyszínen lesz közös közúti ellenőrzés, melynek során levetetik az esetleg jogtalanul használt emblémákat, s figyelmeztetik az érintetteket a jogtalanságra. A későbbi ellenőrzéseken a bírság kiszabásától sem tekintenek el - közölte a sajtóreferens.

A Magyar Vöröskereszt honlapja szerint az embléma legfontosabb célja, hogy konfliktus idején megjelenítse a Genfi Egyezmények által biztosított védelmet.

A harcolók számára azt jeleníti meg, hogy egyes személyek (a nemzeti társaságok önkéntesei, egészségügyi személyzete, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának küldöttei, stb.), egészségügyi alakulatok (kórházak, elsősegélyhelyek, stb.) és (szárazföldi, vízi, légi) szállítóeszközök a Genfi Egyezmények védelme alatt állnak. Békeidőben az embléma annak jelzésére szolgál, hogy egy adott személy vagy tárgy kapcsolódik a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalomhoz, egy nemzeti társaság, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, vagy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága révén.

visszaélés szimbólum vöröskreszt embléma
Kapcsolódó cikkek