Cégvilág

Magyart ölt a H1N1! Részletek a 41 évesen elhunyt férfiről

Meghalt egy 41 éves féri hazánkban, akiről az orvosi boncolás során derült ki, hogy az új, A(H1N1) influenza vírussal volt fertőzött - jelentette be ma a kormányszóvivői tájékoztatón Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

A fiatal férfi szív- és tüdő alapbetegsége, tüdőgyulladása miatt állt kórházi kezelés alatt a tragédia bekövetkezésekor.

Hazánkban eddig 37 esetben mutatták ki az új vírusfertőzést, a betegek közül ketten vannak kórházban.

A főorvos elmondta: a szezonális influenzás fertőzéseknél is előfordulnak halálozások, így a mostani eset nem tekinthető rendkívülinek.

Egyébként megvannak a szükséges és hatásos antivirális gyógyszerek az új vírusfertőzés kezelésére. A betegek pár nap alatt felgyógyulnak, legtöbbször nincs is szükség kórházi kezelésre. A legfontosabb a betegség megelőzése, amit a higiénés szabályok betartásával lehet elérni.

 Csakúgy, mint a szezonális influenza megbetegedések során fontos, hogy a beteg zsebkendőbe tüsszentsen, ős és környezete is tartsa be az alapvető szabályokat: a gyakori kézmosást, hiszen a vírus a tárgyak közvetítésével is terjed. Készül a vírusfertőzés megelőzésére szolgáló védőoltás is.

Az Omninvest Kft. augusztusban megkezdheti a kiszállítását az Egészségügyi Készletgazdálkodási intézetbe. Hetente 500 ezer adagot képesek előállítani, így bőven fedezik a hazai igényeket. A tiszti főorvos korábban úgy nyilatkozott: mindenkit, aki a karját tartja, be kellene oltani, ám nem kívánják elrendelni a kötelező oltást. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a populáció 50-60 százalékát oltsák be az egyes országok, ami megakadályozhatja a járvány terjedését. Nálunk a legborúlátóbb becslések szerint megfelelő védelem híján akár 3,5 millióan is megbetegedhetnek.

A WHO által világjárványnak minősített vírus a idején még a gazdasági megingásnál is komolyabb helyezetet teremthet, ha a szervezetek vezetése felkészületlen és cselekvésképtelen. A DGS Global Research tanácsadó cég friss kutatása a cégek járvánnyal kapcsolatos akcióterveire koncentrál, melyről itt olvashat.

influenzavírus védőoltás H1N1 Omnivest a(h1n1)
Kapcsolódó cikkek