Cégvilág

Még részletesebb az MKB CSR-jelentése

Az MKB Banknál a stratégiai civil együttműködés legjobbjának járó, Good CSR 2008 díj elnyerésére a legbüszkébbek a hitelintézet társadalmi felelősségvállalási programja kapcsán. A kitüntetést 25 hazai nagyvállalat közül érdemelte ki a bank a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal fennálló, több mint egy évtizedes kapcsolata miatt.

A Transparency International képviselőit is sorai között tudó zsűri elsősorban az MKB Ösztöndíjprogramot értékelte - jelezték a banknál. Az MKB tegnapi sajtótájékoztatóján mutatta be frissen elkészült fenntarthatósági jelentését. A hitelintézet először 2007-es év után készített fenntarthatósági jelentést, az előző esztendő CSR tevékenységét pedig már a 2007-esnél jóval részletesebben, a GRI standardjai szerint B típusú jelentésben tette közzé.

Eszerint az MKB középtávú CSR célkitűzései 8 nagyobb csoportba sorolhatóak, úgy mint: az alaptevékenység által meghatározott felelősségvállalás fejlesztése, a társadalmi felelősségvállalási tevékenység irányítási rendszerének, szervezeti kultúrájának megteremtése, érintett-kapcsolatokból fakadó felelősségek felismerése, felelősségvállalás a munkatársaskért, a természeti környezetért, adományozás, példamutatás felelősségvállalásban, és végül, de nem utolsó sorban az átlátható kommunikáció javítása.

Az MKB Bank által a CSR tevékenységre fordított összeg az egyéb költségek tételének csupán a töredéke, de az üzleti eredményhez viszonyítva komoly erőfeszítés - mondták a hitelintézetnél. A jelentés szerint a bank 2008-ban közösségi befektetésekre összesen 953 millió forintot költött, ami a 7,6 milliárd forintos adózás előtti eredménynek valóban jelentős hányada. A legtöbb erőforrást valószínűleg a magyar sport támogatására fordította tavaly a hitelintézet, de nehéz pontosan felosztani, mivel a különböző célokra fordított támogatások nem mind pénzbeliek, és az anyagi ráfordítások is egészen eltérő konstrukciók lehetnek.

A CSR tevékenység értékét különben sem lehet pénzben jól mérni - hangsúlyozták a hitelintézetnél. Az MKB szerint a társadalmi felelősségvállalás kérdésköréhez tartozik az is, hogy milyen magatartást tanusítanak a nehéz helyzetbe került devizahitelesekkel szemben.
Az MKB az elsők között függesztette fel tavaly a svájci frank alapú hitelek nyújtását - deviza alapon ma is csak euróban ad kölcsönt a bank -, és már négy éve használják a kockázatfeltárási nyilatkozatokat is a hitelintézetnél - támasztják alá elkötelezettségüket az ügyfelek iránt a banknál. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az összes MKB-s kliens számíthat arra, hogy egyéni élethelyzetének megfelelően segítenek elfogadható kondíciókat kialakítani a hitelek törlesztéséhez.

CSR devizahitel hitelintézet társadalmi felelősségvállalás MKB
Kapcsolódó cikkek