Cégvilág

Minden füstölnivaló jövedéki termék?

Ellehetetleníti a gyógynövény boltok működését az, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a jövedéki törvény megsértése miatt négy nagykereskedelmi vállalat tevékenységét felfüggesztette az NTB leszoktató cigaretta árusítása miatt - közölte Benedek Katalin, az egyik ilyen nagykereskedő, a Herbaház tulajdonosa az MTI-vel.

A 12 napra szóló felfüggesztés az üzletág tönkretételével járhat, mert nincs olyan nagykereskedelmi vállalat, amely megrázkódtatás nélkül túlélné a forgalom ilyen hosszú idejű leállítását.

A kiskereskedők zöme nem tud kétheti többletkészletet előfinanszírozni, a nagykereskedelem pedig nem alkalmas arra, hogy a tevékenység felfüggesztése miatt szükséges készletnövekedést megfinanszírozza. A szakmára jellemző, hogy a kiskereskedők többnyire körbefinanszíroztatják magukat a nagykereskedőkkel, és ez különösen most, a beszűkült hitelpiacon veszélyes - vélekedett Benedek Katalin.

A Herbaház tulajdonosa megjegyezte, hogy a VPOP azért járt el a cégek, köztük a Herbaház ellen is, mert egy évvel ezelőtt cigarettának tűnő terméket forgalmaztak.

Az NTB leszoktató cigaretta olyan terápiás eszköz, amely segítette az embereket leszokni a dohányzásról. Dohányt nem tartalmaz, de a jogszabály szerint a büntetés kiszabásához elegendő volt az, hogy a leszoktató termék cigarettának néz ki.

A nagykereskedelmi cégek bár már egy éve nem forgalmazzák ezt a terméket, a VPOP a korábbi számlák alapján szabta ki a büntetést a jövedéki megfizetésének elmaradása miatt.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy az európai uniós szabályok és a magyar jövedéki törvény szerint minden olyan termék, amit el lehet szívni, dohányzásra alkalmas, és függetlenül attól, hogy mi a beltartalma, van-e benne dohány, nikotin, cigarettának minősül, ezért jövedéki adót kell utána fizetni.

Egyetlen kivétel van - tette hozzá Sipos Jenő -, ha a termék gyógyászati célú és erről az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazolást ad. A gyógynövény-forgalmazók pedig nem rendelkeztek ilyen dokumentummal.

gyógynövény gyógyszerészek cigaretta kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek