Cégvilág

MTV Szabadság tér: Vége! Miből, mennyit vittek magukkal?

A Magyar Televízió utolsó szervezeti egysége is elköltözött az új óbudai gyártóbázisra, maga mögött hagyva több mint fél évszázados otthonát, a Szabadság tér 17-et.

A költözés ideje alatt a Szabadság téren és Óbudán egyaránt gyártotta műsorait az MTV, párhuzamosan működött mind a két helyszínen. "Részletes, napra, órára lebontott ütemterv alapján hagytuk el régi székhelyünket - hangsúlyozta Adamik Ágnes projektvezető.

Az utolsó szervezeti egység, a Program-lebonyolítás július 21-én települt át az új bázisra. Ezután már csak az épület végleges kiürítésén dolgozó munkatársak tartózkodnak ott. Elsősorban a Székház Projekt, de a műszaki, a Program-lebonyolítás és minden kolléga kitartó, professzionális munkája kellett ahhoz, hogy ma már a Magyar Televízió az új komplexumban működjön."

A kollégák költözése előtt a Filmarchívum Szabadság téri épületben tárolt 140 000 tekercsét már tavaly decemberben bedobozolták és Óbudára szállíttatták. Az MTV tárai ez év januárjában kerültek végleges helyükre. 120 ezer jelmez és 60 ezer kellék, 1 500 köbméternyi díszlet, 6 ezer darab bútor, 140 ezer filmtekercs talált új otthonra. Az Archívum költöztetése során 3 500 többféle méretű dobozt, 351 700 adathordozót és 77 speciális bútort, az irattárnál 3 700 egységdobozt mozgattak meg.

Az intézmény könyvtárából több mint 1000 doboz könyvet, az óbudai irattárból 5 ezer doboznyi anyagot helyeztek el a komplexumban. A tehergépkocsik közel 2 ezer fordulóval szállították ki a berendezési és felszerelési tárgyakat, a stúdiókba a műszaki eszközöket, illetve a tárakba a műsorkészítéshez szükséges eszközöket, valamint a mintegy 12 ezer különféle méretű dobozt Óbudára.

Havi költségek

Az MTV Twitter-feedjén található információ szerint a bérleti díj havi egymillió euró (267 millió forint). A létesítmény 73 ezer négyzetméter, ami 13,7 eurós (3 673 forint) négyzetméterdíjat jelent. "Ami nem annyira rossz full szervíz" - olvasható a twitter-feeden.

A Magyar Televízió egy héten belül, július végéig üríti ki a mintegy 25 ezer négyzetméternyi Szabadság téri épületet és átadja a bérbeadónak, a Tippin Corporation-nek, amely korhűen felújítja és korszerűsíti az egykori Tőzsdepalotát.

A köztévé régi és mai munkatársai 2009. július 23-án este közösen búcsúztak több mint 52 év után székházuktól. Medveczky Balázs, az intézmény ügyvezető alelnöke így emlékezett a Szabadság 17-ben eltöltött öt évtizedre: "a tévécsinálás legjobbjai megteremtették a hazai televíziózás nemzeti kultúráját.

költözés Szabadság tér költözik székház mtv
Kapcsolódó cikkek