Cégvilág

Negyedével kevesebb néző

Egy népstadionnyival kevesebb néző látogatott ki a hét végén a Forma–1-es Magyar Nagydíj három napja alatt a Hungaroringre, mint egy évvel korábban – tudta meg a Világgazdaság a szervezőtől. „A vasárnapi futamra 76 ezren váltottak jegyet, míg a három nap alatt összesen 184 ezer néző jött ki a Hungaroringre. Összehasonlításképpen tavaly – egyébként nézőcsúcsnak számító – 241 ezres látogatottság volt” – mondta lapunknak Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke. Arról elmondása szerint egyelőre nem állnak rendelkezésére részletes adatok, hogy pénzügyileg eredményes volt-e a futam megrendezése.

A nézőszám visszaesését elmondása szerint egyértelműen a válság okozta – a turizmus egészéhez hasonlóan a Forma–1 esetében is érzékelni lehetett, hogy a korábbinál jóval kevesebb külföldi látogatott hazánkba. Hozzátette azonban, hogy sportszakmai okokkal is magyarázható, hogy egyes országokból kevesebb vendég jött az idei nagydíjra. „Robert Kubica tavaly például még a végső győzelemért is harcban volt a magyar verseny idején, és ez lengyel szurkolók ezreit vonzotta hazánkba. Most viszont, mivel az eddigi futamokon nem teljesített jól, elmaradt a lengyel nézők rohama” – mondta. Mindezek ellenére még mindig a lengyel szurkolótábor az egyik legnagyobb a Hungaroringen, a domináns németek, illetve a szintén szép számban megjelent olaszok mögött.

A nézők elmaradását a szállodák is megérzik. „Bár néhány hotelben most is telt ház volt, jellemzően azonban legalább 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel szembesültek a budapesti szállodák” – mondta a Világgazdaságnak Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Elmondása szerint évek óta érzékelhető tendencia, hogy egyre rövidebb ideig tartózkodnak hazánkban a futamra érkező vendégek, a válság miatt a folyamat pedig tovább erősödött. Míg 2006-ban a Magyar Nagydíjra érkezett turisták átlagos tartózkodási ideje 5,7 nap volt Budapesten, az elmúlt egy-két évben a szállodák jobbára csak kétéjszakás csomagokat tudnak értékesíteni. „Sőt, egyre több az olyan külföldi vendég, aki csak a szombat éjszakát tölti szállodában a futam hétvégéjén” – mondta a szakértő. Szintén jellemző, hogy míg korábban kiemelt áron értékesítették a szobákat a Magyar Nagydíj napjaiban, addig az idén a válság miatt már csak jóval olcsóbban.

A Forma–1-re érkezett kevesebb turista minden bizonnyal kevesebbet is költött a fővárosban, mint a tavalyi nézősereg. Ez utóbbiak 41,7 százaléka napi 50–200 euró közötti összeget, harmada pedig naponta 200 eurónál többet fizetett ki a futam hétvégéjén a Magyar Turizmus Zrt. által a múlt évben végzett kutatás szerint. A felmérés alapján a turisták költése hazánkban a tavalyi versenyhétvége alatt meghaladta a 15 milliárd forintot, ez az államnak csak áfából 2,4 milliárdos többletbevételt jelentett.

A turisták budapesti költésén túl máshol is jelentkezik bevétel a verseny ideje alatt. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szerint a forgalom évek óta megközelítőleg 30 százalékkal nő a verseny idején az autópályákon egy átlagos nyári hétvégéhez képest. Tavaly az ÁAK matricaértékesítése az átlagos nyári hétvégéhez képest 35 százalékkal nőtt, ez nagyjából 25 százalékos árbevétel-emelkedést jelentett.

A kormány 2016-ig biztosítja a feltételeket a Forma–1 Magyar Nagydíj megrendezéséhez, a korábbi 2011-ig szóló szerződés 2016-ra történő meghosszabbításáról a hét végi futam alatt írt alá szerződést Bernie Ecclestone, a Forma–1 jogtulajdonosa, valamint Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter. A 2012-es nagydíjra mintegy 26 millió dolláros jogdíjat kell fizetni; az összeg ezután évente 7,5 százalékkal emelkedik.

Az idei futam megrendezésének jogdíját jelentősen megnövelte a gazdasági válság, a végösszeg az eredetileg tervezett 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal lett nagyobb a forint gyengülése miatt.

Az idei futam megrendezésének jogdíját jelentősen megnövelte a gazdasági válság, a végösszeg az eredetileg tervezett 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal lett nagyobb a forint gyengülése miatt.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek