Cégvilág

Nincs pénze biztosításra a kórházaknak - Sok tízmilliós kártérítések

A kórházaknak nincs pénze biztosításra, elhúzódó és nagy összegű kártérítéssel járó műhibaperek várhatók.

Emelkednek a műhibák miatt megítélt kártérítési összegek: néhány éve még ritkaságszámba ment a többmilliós kompenzáció, ma már ötvenmillió forint feletti ítélet is előfordul – tudtuk meg Kovácsy Zsombortól, az Egészségbiztosítási Felügyelet nemrég lemondott főigazgatójától, aki az egészségügy aktuális kérdéseiről új internetes portált indított.

Elismeri a kórházak nehéz helyzetét, hiszen a nem várt sok tízmilliós kártérítési kiadás megroppanthatja egy kisebb intézmény költségvetését. Tetézi a gondjaikat, hogy kevés az orvos, a nővér, ezért egyre nagyobb a hiba lehetősége. A biztosítók pedig nem tolonganak az orvosi felelősség piacára, így a kórházvezetők lényegében egyedüli ajánlat alapján szinte annyi biztosítási díjat fizetnek, amennyiért a biztosító helytállna egy kár esetén – állítja.

Az éves biztosítási díjak ugyan nem publikusak, de megtudtuk, hogy az egyik közepes méretű kórház ötvenmilliós díjat fizet a tb-től a gyógyításra kapott összegből. Ennek fejében a biztosító védelme alatt áll az ingatlan, és évente maximum öt alkalommal, peres esetenként legfeljebb ötmilliót fizet, a többit a kórháznak kell állnia. Ezért aztán sok intézmény inkább kockáztat, nem köt biztosítást, vagy csak a legolcsóbbat igényli.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Kovácsy biztosítás Egészségbiztosítási Felügyelet kórház
Kapcsolódó cikkek