Cégvilág

Szoftver háború - A Microsoft ismét lépett

A Microsoft közölte: a Windows Embedded (beágyazott) operációs rendszert használja majd a smartbookokhoz és más olyan informatikai eszközökhöz, amelyek működése internetkapcsolathoz kötött.

Consumer Internet Devices (CID) néven foglalják össze azokat a hordozható informatikai eszközöket, amelyek működtetéséhez feltétlenül szükséges az internetelérés.

Ezen belül a smartbook típus kis notebookot jelöl, amely a netbookhoz hasonlít, de más hardverrel dolgozik. A smartbookokat – a netbookokkal ellentétben – az Arms Holdings processzorai hajtják, ez pedig jóval nagyobb készenléti időt tesz lehetővé. A Microsoft számára ez a kategória jelentheti a következő lépést az operációs rendszerek háborújában.

Redmond tervei szerint míg a netbookokhoz a Windows 7-et ajánlja, addig a smartbookokra a Windows Embeddedet telepítené. A területen illetékes menedzser az IDG News Service-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a CID kategóriához javasolják a Windows Embeddedet, de hozzátette, hogy a kérdésről a hardvergyártók döntenek majd.

Arra a kérdésre, hogyan viszonyul az operációs rendszer a Google Androidhoz és az Intel Moblinjához, Kevin Dallas úgy válaszolt: a rendszer számos processzor típust támogat. Emellett a Windows Embedded előnyeként említette, hogy portfóliójában más fejlett technológiák, így a Visual Studio, az Express Studio és a Silverlight is szerepelnek.

netbook smartbook szoftver Microsoft
Kapcsolódó cikkek