Cégvilág

Tíz Boeinget vesz a román Blue Air légitársaság

A piacvezető román olcsó jegyes légitársaság, a Blue Air több mint egymilliárd dollárért tíz új repülőgépet akar venni az amerikai Boeingtól, megtoldva az amerikai repülőgépgyárral tavaly kötött szerződést, amely szerint a Blue Air öt Boeing 737 Next Generation repülőgépet vásárol, ezt jelentette a Business Standard című bukaresti gazdasági napilap.

Ez lesz a legnagyobb egyedi géprendelés a román légi közlekedés történetében. A Boeing küldöttsége jövő héten érkezik Romániába, a tárgyalások néhány hétig tartanak, a Blue Air a vásárlást részben saját szabad pénzeszközeiből fogja fedezni, mondta az újságnak a Blue Air tulajdonosa, Nelu Iordache.

Az újság szerint a román piacon második helyezett, magyar tulajdonú WizzAir légitársaság versenye készteti a Blue Airt a nagy fejlesztésre. A WizzAir múlt hónap közepén ötven Airbus A320-as repülőgép vásárlásáról írt alá szándéknyilatkozatot, ez listaáron 3,8 milliárd eurós ügylet. A gépeket 2014 és 2016 között szállítaná az Airbus a magyar légitársaságnak.

A Romániában tevékenykedő olcsó jegyes légitársaságok közül a legnagyobb a Blue Air, tavaly 124 millió eurós bevétellel és 1,1 millió utassal, 22 százalékkal többel, mint 2007-ben. Idei terve 1,7 millió utas és 170 millió euró bevétel.

A WizzAir idei célja is 1,7 millió utas a román viszonylatokon, miután tavaly 900 ezren vették igénybe romániai járatait. A WizzAir az idei első négy hónapban megkétszerezte utasainak számát a Romániából induló és oda érkező járatain a tavalyi első négy hónaphoz képest. Több mint félmillió utast szállított, 96 százalékkal többet a tavalyi első négyhavinál.

blue air fapados légitársaság gépvásárlás Boeing
Kapcsolódó cikkek