Cégvilág

Több az elutasított igénylés - nehezedik a kkv-k helyzete

Az év végére 3 milliárd forint fölé tervezi emelni az első félévben nem egészen 2,7 milliárdos szerződésállományt a Start Tőkegarancia Zrt. Az év második felében várakozásaik szerint 270 millió forint értékű szerződés kifut.

A társaságnál abban bíznak hogy a második félévben enyhül ügyfeleikre, a kis- és középvállalkozásokra nehezedő likviditási teher, és többen kezdenek bele az első félévről elhalasztott fejlesztések megvalósításába. A válság egyik eredményeként nőtt az elutasított igénylések aránya.

A Start Tőkegarancia Zrt.  szerződésállománya az első félévében harminc százalékkal, 2, 662 milliárd forintra nőtt. A szerződések 91 százaléka továbbra is pályázati kezességvállalásra, fennmaradó része pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott - adta hírül közleményük. Az idén január-júliusban 969 millió forint értékben kötött új szerződéseket, s 322 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

A válság egyik következményeként az elutasított igényelések számának és arányának növekedését tapasztalták. ennek oka, hogy nőttek a pályázati kezességvállaláshoz kapcsolódó igények, az ügyfelek pénzügyi kockázatának növekedése mellett.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalásának legnagyobb kockázata, hogy ügyfele, akinek a megbízásából kezességet vállal a vissza nem térítendő támogatás meghatározott részének visszafizetésére, a kezességvállalás futamideje alatt felszámolás alá kerül. Mivel a Start nem igényel fedezetet kezességvállalásáért, a rossz pénzügyi helyzetben lévő vállalkozások igényléseit a magas kockázatok miatt kénytelen elutasítani.

Az első félév során beérkezett pályázati kezességvállalás igénylések túlnyomó része aktuális pályázatokhoz kapcsolódott. A korábban elnyert támogatásokhoz kapcsolódóan lekötött biztosítékok felszabadítása a Start Zrt. kezességvállalásának igénybe vételével az elmúlt évekhez képest némileg visszaszorult, holott a válság hatására romló likviditási helyzetben a felszabaduló biztosítékok terhére további források lennének bevonhatók a vállalkozások működésébe.

Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet. A Start 2009. évi új ügyfeleinek közel felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye.

Cégismertető

A Start Tőkegarancia Zrt. két pénzügyi terméket kínál, melyek a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tőkéhez és vissza nem térítendő Európai Uniós támogatáshoz jutását segítik elő. A Start Zrt. kezességvállalásainak teljesítését a 6 milliárd forint értékű Start Garancia Alap biztosítja.

Összesen 99 szerződést kötöttek, 3,2 milliárd forint értékben 2007. január 1-je óta. Az élő szerződések átlagos értéke jelenleg 29,9 millió forint, ami valamivel magasabb, mint tavaly év végén volt (28,8 millió forint).

Összesen 99 szerződést kötöttek, 3,2 milliárd forint értékben 2007. január 1-je óta. Az élő szerződések átlagos értéke jelenleg 29,9 millió forint, ami valamivel magasabb, mint tavaly év végén volt (28,8 millió forint). -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek