Cégvilág

Új kórházmentő szövetség alakult - Nem lesz csőd az államtitkár szerint

Azonnali tárgyalást kezdeményez a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért, a súlyponti kórházak új egyesülete az egészségügyi tárcával és az egészségbiztosítóval, mert szerinte év végére összeomolhat néhány kórház,

Több magyarországi kórház összeomolhat az év végére, ha az egészségügyi tárca továbbra is széttárt kezekkel szemléli a kétségbeejtő helyzetet - mondta Csiba Gábor, az új szövetség elnöke a szervezet tenpai, alakuló ülésén. Szerinte a döntéshozóknak észre kellene venniük, hogy az egészségügyi intézmények is csődbe mehetnek, ha nem is úgy, ahogy egy cégnek kell becsuknia a kapuit.

Mivel a kórházak közintézményként működnek nem klasszikus csődről, hanem romló a fizetőképességről lehet beszélni, tehát nem fognak nekik szállítani a beszállítók, halasztódnak az ellátások, elégedetlen lesz a dolgozói réteg – ez pedig romló egészségügyi ellátást fog eredményezni - állítja az elnök. Csiba Gábor hangsúlyozta: miután a súlyponti kórházak kiemelt, törvényben rögzített feladatokat látnak el, a vonatkozó jogszabálynak a működési költségeket is garantálnia kellene. Ezzel szemben júliustól körülbelül 20 százalékot vontak el az egészségügyi intézményektől.

Közben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is nyílt levélben fordult az egészségügyi tárca vezetőjéhez, szintén az új egészségügyi finanszírozási rendszert bírálva. Ez a szövetség borúlátóbb, már őszre kórházi csődöket jósol. Számításai szerint éves szinten, intézményenként 250-850 millió forintos bevételkiesés várható. Véleménye szerint az egészségügyi tárca félrevezeti a közvéleményt azzal, hogy az első félévi magasabb OEP kifizetésekkel érvel, miközben figyelmen kívül hagyja az ezt ellensúlyozó negatív gazdasági és pénzügyi hatásokat.

Adott a keret, ebben a gazdasági helyzetben ennyire futja - derült ki Vojnik Mária egészségügyi államtitkár szavaiból. A gazdasági válság miatt ez év februárban a kormány úgy határozott, hogy a megszabott pénzből 13 milliárd forintot zárult. Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a társadalombiztosítási bevételek jelentős mértékben csökkennek.

A kormány azonban úgy határozott, hogy a kieső bevételeket egyéb közadókból pótolni fogja – ígéri az államtitkár. Vojnich Mária szerint nem lesznek csődök sem ősszel, sem az év végén. Az egészségügyi tárca civil szervezetként tekint a most megalakult Stratégiai szövetség a Magyar Kórházakért Egyesületre, és szakmai javaslatainak megvizsgálását ígéri. A tárca az egyesület kijelentéseire azt válaszolta, hogy az áprilistól bevezetett új finanszírozási rend célja az ellátás stabilitásának biztosítása, fix kifizetésekkel és magasabb finanszírozási értékek alkalmazásával.

Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért
Kapcsolódó cikkek