Cégvilág

Visszalépett a Strabag

Mégsem veszi meg a Strabag a Cemex osztrák és magyar leányvállalatait – erről döntött a hét végén az osztrák építőipari cég. Indoklásuk szerint az osztrák versenyhivatali döntés késlekedése miatt állnak el a 310 millió eurós üzlettől.

Mint ismert, tavaly júliusban jelentette be a Strabag, hogy meg akarja szerezni a mexikói tulajdonban lévő Cemex csoport két európai érdekeltségét, a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t és a Cemex Austria AG-t. A magyar versenyhatóság hosszas vizsgálódás után – ez év márciusában – áldását adta az ügyletre, bár feltételekhez kötötte a fúziót. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ugyanis megállapította, hogy a fúzióra lépő vállalkozások jelen vannak mind a transzportbeton-előállításban, mind az aggregátumok bányászatában, így esély van arra, hogy korlátozódik a

piaci verseny. Az utóbbinál a GVH végül nem látta veszélyét az erőfölényes helyzet kialakulásának. Az előbbi esetet vizsgálva viszont leszögezte: azzal a feltétellel engedélyezi az osztrák építőipari konszern irányításszerzését a Cemex AG felett, ha a vevő eladatja a Cemex Hungária Kft. salgótarjáni előkevert betont gyártó telephelyét egy tőle független vállalkozásnak.

Az osztrák piacfelügyeleti hatóság azonban máig sem hozott döntést, nem tudta álláspontját kialakítani az üggyel kapcsolatban. Közben lejárt az a határidő – 2009. június 30. –, amelyet a felek szabtak a fúziós megállapodás aláírására. Erre hivatkozva lépett vissza a Strabag az ügylettől. Az osztrák társaság vezérigazgatója, Peter Haselsteiner csalódásának adott hangot, amiért nem sikerült pozitív döntést hoznia a versenyhatóságnak a felvásárlás ügyében. Elképzelhető, a visszalépésben az is motiválta a Strabagot, hogy a válság miatt az európai felzárkózó piacokon, különösképpen Oroszországban növekedési tervei viszszafogására kényszerült, emiatt nemrég lefelé korrigálta idei előrejelzését is.

Az biztos, a Cemexnek nem jön jól az üzlet meghiúsulása. A Strabag pénteki bejelentésére vasárnapi közleményében úgy reagált, hogy nem fogadja el a visszalépést, sőt, amennyiben az osztrák cég mégsem hajlandó megváltoztatni nemleges döntését, jogi lépésekhez folyamodik. Addig pedig költségcsökkentéssel, racionalizálással, érdekeltségei értékesítésével igyekszik átvészelni a recesszió idejét. Ez utóbbi révén több mint 2 milliárd dollár extra bevételre számított. Elbocsátásokat, karcsúsítást, széles körű megtakarításokat jelentett be a cementmamut, amelyet igencsak megviselt az amerikai építési piac jelentős visszaesése, amelyet tetéz 10 milliárd dollárt is meghaladó banki adóssága is. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek