Cégvilág

126 millió forintos bírság zeneszámok megosztásáért

Az amerikai Boston University hallgatóját, Joel Tenenbaumot 675 ezer dollárra (126 millió forintra) bírságolták - mert letöltött, majd megosztott zenét az interneten.

A hallagó a bíróság előtt bevallotta 4 kiadó 30 zenei számának letöltését és internetes megosztását - a bűncselekményre kollégiumi szobájában és szüleinek otthonában került sor.

És még "olcsón" megúszta - idézi fel a BBC: a maximálisan kiszabható büntetés 4,5 millió dollár lett volna. Az elítélt utólag még "szerencsésnek" is mondta magát.

Az amerikai törvények szerint a kiadók 750-től 30 ezer dollárig jogosultak kártérítésre megosztott dalonként, ám ezt a bíróság akár 150 ezer dollárig is emelheti - amennyiben a tettes szándékosan és tudatában cselekedett.

Az ügy további pikantériája, hogy az elítélt kezdetben tagadta bűnét, és más családtagokra próbálta kenni a zeneszámok letöltését. Végül az elmúlt 10 évben 800 dal digitális - és illegális - letöltését, a Napsteren és a Kazaa-n keresztül, vallotta be.

Ügyvédje azzal védekezett, hogy a kiadók lassan reagáltak a digitális korszak változásaira - ügyfele pedig ugyanazt csinálta, mint "minden srác, aki szereti a technológiát és szereti a zenét".

Ez volt a második eset, hogy egy hasonló ügyben Amerikában elmarasztaló ítéletet hoztak. Az első perben egy hölgynek 24 dal megosztásáért 1,92 millió dollárt kellett fizetnie.

Igaz, a zenei kiadók a közelmúltban taktikát váltottak, és inkább hamar, jóval kisebb összegekért, peren kívül megegyeznek a vádlottakkal.

megosztás Amerika bíróság zene letöltés
Kapcsolódó cikkek