Cégvilág

A független farmereket megfojtja a tejkartell

Az Egyesült Államokban a független farmereket megfojtja a tejkartell, az alacsony tejfelvásárlási árak okozta elkeseredésében már több kistermelő öngyilkosságot követett el, ezt jelentette pénteken az NPR közszolgálati rádió.

A nyerstej ára, amelyet a gazdáknak kifizetnek, 40 év óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, a kisebb tejgazdaságok sorra mennek tönkre országszerte.

Az NPR szerint néhány hatalmas óriáscég - köztük a két legnagyobb, a Kansas City-i Dairy Farmers of America és a dallasi Dean Foods - zárt tejkartellt alkot, és igyekszik monopolizálni a piacot. Az igazságügy-minisztérium már jelezte, hogy az eddiginél határozottabban betartatja a trösztellenes előírásokat, és ennek egyik első területe a tejipar lesz.

A rádió tudósítása szerint a tejesgazdák mindenhol dühösek, mert miközben a szupermarketekben a tej ára alig csökken, a termelőknek egy része lényegesen kevesebb pénzt kap a nyerstejért.

A fogyasztóvédők is panaszkodnak, azt állítják, hogy a független termelők kiszorításával, a piaci szereplők számának csökkentésével az emberek egyre kevésbé vásárolhatnak helyi tejet.

A gazdák szerint a legendás amerikai szabadpiaci gazdaság nem működik a tejiparban, a termelés folyamatát elejétől végig maroknyi óriáscég ellenőrzi, amely szuperprofitot kaszál az alacsony tejfelvásárlási áraknak köszönhetően. A gazdák szerint nincs igazi verseny, és a kormány jobban ellenőrizhetné a piacot.

profit tejipar mezőgazdaság tejkartell
Kapcsolódó cikkek