Cégvilág

A stúdiók győztek - Nem legális a DVD másolás

Egy szövetségi bíróság a Walt Disney, a Sony és a Universal által képviselt álláspontnak adott igazat, amikor megtiltotta, hogy a RealNetworks a DVD-k merevlemezre történő másolására alkalmas szoftvert forgalmazzon.

A három nagy filmstúdió még tavaly perelte be a RealNetworks szoftvergyártót, azt állítva, hogy a RealDVD néven forgalomba hozott program a kalózok potenciális eszköze, mivel lehetővé teszi a jogvédett tartalmak másolását - tudósít az AP. 

A Walt Disney, a Sony és a Universal közös keresetében azzal érvelt, hogy a szoftver hatására a fogyasztók nem fogják megvásárolni vagy kikölcsönözni a filmeket, hanem inkább számítógépükre másolják azokat. A gyártó ezzel szemben azt állította, hogy a felhasználók jogos igényét elégíti ki, amikor lehetővé teszi a másolást, úgy, hogy a kalóztevékenység ellen is tesz lépéseket, hiszen a RealDVD-vel csak egy másolat készíthető.

Az ügyben eljáró szövetségi bíróság most 58 oldalas dokumentumban indokolta, miért a stúdióknak ad igazat a RealNetworksszel szemben. Az érvelés érdekessége, hogy bár a bíróság elismeri: a felhasználóknak joguk van saját célra biztonsági másolatot készíteni, a szövetségi törvény értelmében tilos olyan terméket forgalmazni, amely ezt lehetővé teszi.

Az amerikai mozgóképgyártók szövetsége szerint a döntés diadal a készítők és forgalmazók számára és jelzi, hogy a törvény uralja a digitális gazdaságot.

Walt Disney RealNetworks DVD Universal Sony másol stúdió
Kapcsolódó cikkek