Cégvilág

Bepereli egy blogger a Google-t – Vége a web védelmének?

Egy blogger 15 millió dolláros kártérítést követel a Google-tól, mert a keresőóriás egy korábbi perben felfedte kilétét.

Liskula Cohen modell mérföldkőnek számító pert nyert nemrég New Yorkban. A manökennek az eljárás során sikerült elérnie, hogy a Google felfedje egy a cég blogszoftverét használó internetező kilétét. A modell jó hírnevének megsértésére hivatkozva igyekezett megtudni, ki rejtőzik a felhasználó név mögött.

A 29 éves blogger, Rosemary Post most 15 millió dollárra pereli be a Google-t, amiért a cég nem védte meg anonimitását – írja a Times Online. A jogi szakértők szerint a New Yorki Legfelsőbb Bíróság döntése megfosztotta az internetezőket egyes jogaiktól, így a jövőben hasonló eljárásoktól tarthatnak a sértő blogbejegyzések szerzői.

A Google a döntést követően minden bejelentkezéskor felfedte a felhasználó e-mail- és IP-címét, így a sértett modell beazonosíthatta, kiről van szó. Az ügy érdekessége, hogy miután rájött, hogy a blog írója nem közeli ismertőse, úgy döntött: nem folytatja az eljárást. A keresőóriás szóvivője az ügy kapcsán részvétét sajnálatát ki az internetes sértés áldozatának, hozzátéve, hogy csak igazságszolgáltatási szerv kérésére adják ki a felhasználók adatait.

blog blogger bíróság Google
Kapcsolódó cikkek