Cégvilág

Egyre több olcsóbb gyártói márkás terméket vásárolunk

A magyar háztartások 2009 első negyedévében visszafogták a vásárlásaikat, kevesebb napi fogyasztási cikket vásároltak és kevesebb pénzt hagytak a pénztáraknál, mint egy évvel korábban.

Míg az általánosan magasabb árszintet képviselő „A” márkákra jelentősen  kevesebb pénzt költöttek a háztartások az idei év első négy hónapjában, addig a kevésbé reklámozott, marketing támogatást nem élvező, általában olcsóbb gyártói márkák, a ún. „B” márkák iránt viszont megnőtt a kereslet – derül ki a GfK Hungária adataiból.

A GfK Hungária Consumer Tracking felmérésének adatai alapján elmondható, hogy a magyar háztartások közel 4 százalékkal kevesebb pénzt hagytak élelmiszerekre és háztartási vegyi árura a pénztáraknál 2009 első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. Logikus következtetés volna azt gondolni, hogy a nehéz gazdasági körülmények hatására erőteljes növekedésnek indulnak az általában alacsonyabb árszintet képviselő, a kereskedelmi láncok nevével fémjelzett, ún. kereskedelmi márkák. A piaci eredmények azonban ezt a felvetést nem támasztották alá.

Az összforgalom értékben mért csökkenését különböző tényezőkre bontva elmondható, hogy bár 2009 első negyedévében némi elmozdulás volt tapasztalható a termékstruktúrában az olcsóbb termékek irányába, ez a régebb óta tartó tendencia azonban gyengébb volt, mint a korábban vizsgált időszakokban.

A háztartások 2009 első negyedévében visszafogták a vásárlásaikat, közel 7 százalékkal kevesebb mennyiségű napi fogyasztási cikket vásároltak, mint egy évvel korábban. Az általánosan magasabb árszintet képviselő „A” márkákra jelentősen  (9 százalékkal) kevesebb pénzt költöttek a magyar háztartások az első négy hónapban, mint előző évben, viszont a „B” márkák esetében meglepő az eredmény. A recessziós gazdasági környezetből a „B” márkák tudtak leginkább előnyt kovácsolni, mintegy 3 százalékkal magasabb értékbeli forgalmat realizálva, mint előző év hasonló időszakában.

 „A jelenség mögött rejlő magyarázat, hogy a a különböző jövedelmi kategóriába sorolható háztartásokat egyaránt érintette, a súlypont eltolódás nem pusztán a saját márkás termékek irányába történt, hanem megjelent az igény a márkázott, de alacsonyabb árú termékek iránt. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a „B” márkák ára sok esetben versenyez a sajátmárkás termékek árával, főként a prémium sajátmárkás termékvonalak megjelentése óta” – mondta el Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektormenedzsere.

Példaként az étkezési olaj hozható fel, ahol a „B” márkák ára alacsonyabb, mint a sajátmárkás termékeké, így a termékkategóriában ez a szegmens növekedni tudott, és ezzel szemben csökkent a sajátmárkást termékek részaránya. Hasonlóképpen növekedett a – sajátmárkákhoz képest olcsóbb, vagy azonos árú – „B” márkák aránya többek között az étkezési zsír, a tej, a tejszín, a tejdesszertek, illetve a mélyhűtött burgonya estében, ahol a sajátmárkás termékek szintén veszítettek piaci helyzetükből.

kereskedelmi lánc háztartás márkázott felmérés sajátmárkás márka forgalom
Kapcsolódó cikkek