Cégvilág

Helikopterről fújták a könnygázt az autógyárban a tüntetőkre Dél-Koreában

Az összecsapásra a Ssangyong Dél-koreai üzemében került sor. A Szöultól 70 kilométerre fekvő gyárnál négyezer rendőr vette fel a harcot a csövekkel és festékesdobozokkal felfegyverzett tüntetők ellen.

A Ssangyong vezetői és a szakszervezet képviselői három napos tárgyalással sem jutottak eredményre, a kudarcba fulladt egyeztetések tovább növelték a vállalat csődjével kapcsolatos félelmeket. A rendőrség a korábbi háromezerről négyezerre emelte a helyszínen lévő kommandósok számát, akik helikopterről szórták a könnygázt a tüntetőkre – jelenti az AFP.

A gyárat május végén több száz dolgozó foglalta el, így tiltakozva a leépítések ellen. A Dél-koreai rendőrség július 20-án elfoglalta az üzem néhány épületét, de nem számolta fel a demonstrációt. A munkások gyúlékony anyagokból, festékesdobozokból építettel barikádot. A menedzsment megszüntette a gyár víz- és elektromos ellátását, a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások során több tucat tüntető sérült meg.

Februárban a Ssangyongot irányító Shanghai Automotive Industry feladta a cég vezetését, amelyet tartozásai miatt azóta a bíróság által kijelölt szakértők igyekeznek a helyére billenteni.

A tervek szerint az autógyártól 2 646 munkást bocsátanak el, ez a munkaerő -állomány 36 százaléka. 1 670-en beleegyeztek a leépítésbe, a többiek azonban elfoglalták a gyárat. A hitelezők kilátásba helyezték, hogy csődvédelmet kérnek, a szakszervezet azonban továbbra sem enged követeléseiből. A gyár leállása eddig 244 millió dolláros veszteséget okozott a cégnek.

rendőrség tüntet Ssangyong könnygáz autógyár
Kapcsolódó cikkek