Cégvilág

Influenza: Mi lesz a nyaralással, el kell-e halasztani?

Az ECDC szerint nem kell elhalasztani a külföldi utazásokat az új influenza miatt. Ám ajánlást fogalmazott meg az utazóknak a H1N1 vírussak kapcsolatban. Európában 21 ezren betegedtek meg.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai között szerepel, hogy utazás előtt érdemes felkeresni a háziorvost a krónikus betegségben szenvedőknek, ajánlott ismerni az influenza elleni védekezési módszereket. Fontos, hogy az utazás alatt kerüljük a beteg emberekkel való közvetlen érintkezést, a betegség tünetei azonnal felismerhetőek: láz, köhögés, torokgyulladás, orrfolyás, izomfájdalmak, fejfájás, hidegrázás és fáradtság. Néhány betegnél hasmenést és hányást is tapasztaltak, ami kifejezetten a H1N1 vírusos fertőzésre jellemző.

Az utazók mossanak gyakran szappannal kezet, hogy elpusztítsák a kezükön lévő kórokozókat, mindenképpen szükséges a szappan, a folyékony kézmosó és a víz használata, különösen akkor, ha a szemünkhöz vagy a szájunkhoz értünk. Érdemes húsz percenként megismételni a kézmosást. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre szappan és tiszta víz, akkor az alkoholtartalmú tisztítószerek és kendők is hatékonyak lehetnek. Az Egészségtudatos Utazásért Program által közreadott ajánlás szerint mindenkinek kerülni kell a szem, száj és orr érintését. A vírus ugyanis leggyakrabban akkor terjed, amikor egy személy megérint egy fertőzött tárgyat és utána a saját szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Amennyiben valaki az utazása alatt vagy után influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon vagy a hotel szobában addig, amíg nincs szükségünk orvosi ellátásra. Ha a gyermekeken lázas vagy influenza-jellegű tüneteket észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A H1N1 ellen hatékony antivirális szerek alkalmazását minden esetben orvos rendelheti el az egyéni kockázatok ismeretében. A szezonális influenza ellen beoltottaknak is elővigyázatosnak kell lenniük, mivel ők sem védettek a H1N1 vírus ellen. Amennyiben a hazatérés után influenzára utaló tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az új influenza a szezonális társaihoz hasonlóan, cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött egyének köhögése-tüsszentése fertőzött nyálcseppeket juttat mások kezére és a tárgyak felszínére, vagy szétszórják azokat a levegőben. Az ily módon szennyeződött levegőt mások belélegezhetik, kezet foghatnak a fertőzöttel, vagy a fertőződött felületek megérintésével teszik ki magukat a megbetegedés veszélyének. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében köhögéskor papírzsebkendővel, vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, továbbá rendszeresen kezet kell mosni. Egyesek úgy fertőződhetnek meg, hogy megérintenek valamilyen influenzavírusokat hordozó tárgyat, majd ezután a szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak.

Az ECDC adatai szerint az európai régióban már meghaladja a 21 ezret az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a világon körülbelül 135 ezren betegedtek meg. Az eddigi tapasztalatok szerint az új járvány leginkább a 30 év alatti korosztályt érinti (75%), a betegek további 10%-a pedig 40 év alatti. A fertőzés ellen elsősorban higiéniai intézkedésekkel, a beteg emberektől való távolmaradással, maszkkal és antivirális szerekkel védekezhetünk.

Az új influenza sok országban jelen van és enyhe lefolyású betegséget okoz, így az egészségügyi szervezetek nem vezettek be és nem is ajánlottak utazási korlátozásokat. A fertőzés nemcsak az utazókat, hanem az otthon maradtakat is elérheti, hiszen a legtöbb államban már regisztráltak H1N1 fertőzöttet. Emiatt nem vezettek be semmilyen utazási korlátozást, és nem is érdemes ettől tartva elhalasztani bárkinek a nyaralását. Általános beutazási embargót egyetlen ország sem rendelt el, de arra számíthatnak az utazók, hogy fertőzés esetén karanténba kerülhetnek a célországban, ez mindig a helyi egészségügyi hatóság döntése. Mindenesetre a krónikus betegségben szenvedőknek, a terhes kismamáknak, a gyermekekkel utazóknak és az időseknek is érdemes ellátogatni az oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és tanácsot kérni az egészségügyi felkészülésről. A fertőzött országokba utazóknak érdemes magukkal vinni bárhol használható higiénés termékeket, maszkot, megelőzési célra használható antivirális szert.

gyógyszer H1N1 cseppfertőzés utazás kézmosás
Kapcsolódó cikkek