Cégvilág

Influenzaoltás – Nincs rá pénz és nem tudni, ki adja be

Megroppanthatja az ellátórendszert, de az egészségügy költségvetését is az őszi nyolcmillió influenza elleni oltás beadása. Óvatos becslések szerint legalább öt hétig kizárólag csak olthatnak a háziorvosok, ha ezt a mennyiséget még az influenzaszezon előtt, és az átlagos napi négyórás rendelés alatt osztják szét a lakosságnak. Az oltási kampány orvosi munkadíja pedig megduplázhatja az oltóanyagár eddigi hatmilliárdos költséget.

Bár a kormány határozott ígérete szerint oltóanyag lesz elég az új influenza megelőzésére, de azt ma senki nem tudja megmondani, hogy ki, mikor és milyen ellenszolgáltatásért fogja a pácienseknek beadni az oltást – írja a Népszabadság.

Példátlan mennyiségű - hatmillió új, és további 1,3 millió szezonális - influenza elleni oltóanyagot kellene elvben még októberben beadni 6800 háziorvosi körzetben az embereknek. Ehhez - a háziorvosok becslése szerint - legalább öt hétre van szükség, de csak akkor elég ennyi, ha a napi átlagos négyórás rendelési időben mást sem tesznek, csak az influenza elleni oltást adják be, egyéb orvosi munkát nem látnak el.

Az állam biztosít ugyan az influenza elleni oltóanyagból minden évben térítésmentesen bizonyos kvótát, de az oltás beadásáért nem fizetne. A jogszabályok szerint - külön díjazás illetné az orvost, ha nem kötelező oltást ad be. Másrészt a közfinanszírozásból fenntartott rendelési idő sem áldozható fel az ilyen "fakultatív" tömeges oltások idejére. Lapzártánkig az OEP sajtófőosztálya azonban nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy az új influenza elleni oltások beadása idején fölfüggeszthető-e az általános háziorvosi munka a körzetekben, illetve hogy milyen áthidaló megoldást javasolnak a praxisoknak.

influenza oltás oltóanyag ellátórendszer
Kapcsolódó cikkek