Cégvilág

Képzési lehetőségek tárháza a nagyvállalatok előtt

Egyszerre két pályázati lehetőség nyílik meg a nagyvállalatok előtt augusztus 24-én. A 4+1 program mellett a TÁMOP 2.3.3/B „Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása” című pályázat útján több milliárd forintos uniós támogatáshoz férhetnek majd hozzá a gazdasági társaságok.

A magyar nagyvállalatok csaknem fele gondolkodik a munkavállalókat érintő megszorításokban – derül ki egy nemrég készült kutatásból. A cégek többsége ugyanis nem vállalkozik célirányos fejlesztésekre, és a hosszú távú stratégiaépítés sem kifizetődő számukra. Holott a dinamikus fejlődés záloga pontosan a cégstruktúra átalakításában, a tapasztalatok folyamatos elemzésében rejlik. Ez utóbbiakban tudnak segíteni a különböző munkahelymegőrző támogatások.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében például először juthatnak a nagyvállalatok milliárdos képzési forrásokhoz: a program keretében OKJ-s és akkreditált szakmai képzések, a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére irányuló képzés, és a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz szükséges bemeneteli kompetenciák fejlesztésére irányuló felzárkóztató képzés valósulhat meg. A legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági társaságok a TÁMOP 2.3.3/B , míg a 250 fő alatti létszámú vállalkozások a TÁMOP 2.3.3/A pályázat lehetőségeit aknázhatják ki. Jelenleg 2,5 milliárd forintot érhetnek el a nagyvállalkozások, összességében azonban 10 milliárd forintos uniós forrást kínál a pályázat.

A nagyvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló uniós pályázatra 2009. augusztus 24. és szeptember 14. között lehet benyújtani a pályázati anyagokat, amelyek elbírálása folyamatos. Ideális esetben a pályázattal a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozóan akár a háromszorosa is lehívható.

A lehetőségek tárháza azonban közel sem merül ki ennyiben. Augusztus végétől nemcsak a kkv-k, hanem már a nagyvállalkozások is pályázhatnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) a 4+1 program kiírásaira. A korábban a kis- és közepes, augusztus 24-étől pedig a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok számára meghirdetett projekt célja a munkaidő átszervezésével történő munkahelymegőrzésen túl a vállalkozások versenyképességének, illetve a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítása és a képzettségi szint növelése. A 4+1 program segítségével a nagyvállalkozásoknál többféle képzés valósítható meg.

Többek között az elnyert pénzből OKJ-s és akkreditált szakmai és a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére irányuló képzés - például idegennyelvi, informatikai tanfolyam - támogatható. E mellett a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz szükséges bemeneti kompetenciák fejlesztésére irányuló felzárkóztató képzésre is fel lehet használni az elnyert támogatást.

Fontos, hogy a pályázat a képzési költségek mellett ugyancsak vonatkozik annak a munkaidőre jutó bruttó bérnek és közterheinek támogatására, amelyet a felkészüléshez és a képzéshez kapcsolódó tevékenységre fordítanak. egy pályázó akár 600 millió forint támogatásban is részesülhet, valamint a támogatási intenzitás akár 100 százalékos is lehet. A minimálisan elnyerhető támogatási összeg 10 millió forint. A programra a legalább 250 főt támogató társaságok és szövetkezetek jelentkezhetnek, viszont nem pályázhatnak kht-k és non-profit szervezetek. A pályázatokat augusztus 24. és szeptember 24. között lehet benyújtani.

képzés oktatás 4+1 program TÁMOP 2.3.3/B nagyvállalatok Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázat
Kapcsolódó cikkek