Cégvilág

Kis zökkenő Szőregen?

Meglesz a biztonsági gázkészlet a határidőre – ígéri az összes érintett, az MMBF és az EMFESZ

Műszaki problémák lassítják a szőregi biztonsági gáztároló létrehozását – értesült a Világgazdaság. A létesítménybe a tárolótendert megnyert EMFESZ-nek a korábbi hírek szerint augusztus 15-én meg kellene kezdenie 700 millió köbméter gáz betöltését, ám szakmai körökben úgy vélik, ezzel mintegy két hónapot várnia kell.

A tárolóért felelős Mol-leánycég lapunknak nyilatkozó illetékesei a műszaki problémák meglétét nem cáfolták, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betárolás a határidőig megkezdődik.

Közlését megerősítve Somlyai Dóra, a Mol Nyrt. szóvivőve rámutatott, hogy a december 31-i határidőtől visszafelé célszerű kalkulálni, hogy mikor kell elkezdeni a betárolást. Eszerint körülbelül kilencven nap elég lesz rá. A műszaki problémákról annyit mondott, hogy a próbaüzem éppen ezek kiszűrését szolgálja.

Mindketten cáfolták a hírt, hogy felmerült volna a tárolóban lévő, úgynevezett párnagáz átminősítése biztonsági készletnek. „Ilyesmi nem jöhet szóba, hiszen a párnagáz a technológia része, és a tárolói működtetéshez megfelelő üzemszerű nyomás fenntartásához szükséges” – szögezte le az MMBF megbízott vezérigazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

emfesz stratégiai tartalék szőreg gázellátás
Kapcsolódó cikkek