Cégvilág

RFV: a román piacon is reménykedik

A Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. (RFV) megvásárolja a gyergyószentmiklósi hőszolgáltatási szerződés tulajdonosa, az SC Termoenergy Srl. 80 százalékát, ezen keresztül pedig belép a romániai távhőpiacra. Előzőleg – mint arról beszámoltunk – a város távhőszolgáltatására kiírt pályázaton indult, de végül nem hirdettek eredményt. A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mennyit fizet a megszerzett tulajdonért, azt viszont igen, hogy a gyergyószentmiklósi távfűtési rendszer felújítása 8,4 millió euróba kerül, a szerződés pedig 25 évre szól.

Az RFV tulajdonszerzését a városvezetés már jóváhagyta.

„A projekt az első igazán jelentős külföldi ügylet az RFV életében, sőt ez a társaság eddigi legjelentősebb beruházása is, amely komoly alapot ad a régióbeli további terjeszkedésnek” – mondta Soós Csaba, a cég igazgatóságának elnöke, aki évi 700-800 millió forintnak megfelelő lej árbevétellel kalkulál Gyergyószentmiklóson.

A szerződéskötés elhúzódása miatt a társaság a felújítások első ütemét 2009. november 1-jei határidővel vállalta. A jelenleg is meglévő, 6+6 megawattos kazánok mellé további négy megújuló energiát hasznosító kazánt épít be az RFV, és lecserél 12 kilométer hőközponti tápvezetéket, továbbá 220 kisfogyasztói hőközpontot is, és egy 15 ezer köbméteres üzemanyag-tároló csarnokot épít. A távhőrendszer mintegy 3500 tömbházi lakást és önkormányzati intézményeket lát el hővel és meleg vízzel, a jelenleginél jobb hatásfokkal és olcsóbban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek