Cégvilág

Hatezer ellopott fájl, öngyilkosság – Kémügy a GM-nél

A GM Dél-koreai leánya, a Daewoo ma közölte: bírósági eljárást kezdeményez az orosz TagAZ autógyártó ellen, mert a cég állítása szerint másolja az egyik modelljét.

A GM Daewoo azért fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a TagAZ-t abban, hogy gyártsa és exportálja azokat a termékeket, amiket az állítás szerint a cég ipari titkait felhasználva fejlesztett ki – jelenti az AFP.

Az ügyészség közölte: két volt GM Daewoo dolgozót letartóztattak, a jelenleg a TagAZ alkalmazásában álló mérnököket vádolják az ipari titkok kiszivárogtatásával. Egyikük mintegy hatezer technológiára és designra vonatkozó fájlt másolt le, valamint kulcsfontosságú információkat a Lacettivel kapcsolatban. A nyomozóhatóság feltételezése szerint az eltulajdonított adatokat egy a nyáron bemutatandó orosz modell fejlesztéséhez használták fel.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy harmadik, a TagAZ vezetőségében dolgozó személy a nyomozás megkezdését követően öngyilkos lett, búcsúlevelében ártatlanságát bizonygatta. A Daewoo szóvivője közölte: a nyomozás lezárultát követően döntik el, indítanak-e kártérítési pert a TagAZ ellen.

Egy a Lacettihez hasonló modell kifejlesztése a GM szerint mintegy 245 millió dollárba (45 milliárd forint) kerül. A TagAZ nem kommentálta a híreket.

ipari titok daewoo TagAZ per GM kém
Kapcsolódó cikkek