Cégvilág

Közel a gázbiztonsághoz

Indulhat az üzemszerű betárolás a Mol Nyrt. szőregi biztonsági gáztárolójában, ma lezárul ugyanis a 150 milliárd forintból kialakított létesítmény próbaüzeme.

A törvény értelmében az év végére 1,2 milliárd köbméternyi stratégiai gázkészlettel kell rendelkezni. A biztonsági gáztárolóra nem tervezhető ellátási zavarok esetére van szükség. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a létesítmény gázára elsősorban Ukrajna felőli importunk újbóli elakadása esetén szorulhatunk rá.

Jelentős menynyiségű gáza van az ország öt kereskedelmi tárolójával rendelkező E.On Földgáz Storage Zrt.-nek is, amely mostanáig mintegy 3,3 milliárd köbmétert tartalékolt be. Három tárolója már tele van, közülük kettőből, a kardoskútiból és a pusztaedericsiből október 1-jétől már a kitárolás is megkezdődhet.

 Az ország gázbiztonsága az FGSZ Földgázszállító Zrt. beruházásai révén is javult: a társaság 60 milliárd forintos ráfordítással nemrég átadta beregdaróci importvezetékét, nem sokkal előtte pedig 9 milliárdból „bezárta” a budapesti gázvezetékgyűrűt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tároló gáz biztonság FGSZ
Kapcsolódó cikkek