Cégvilág

Megújult a Scania R-szériája - Fotók!

Öt évvel ezelőtti bemutatása és a folyamatos fejlesztés jegyében néhány kisebb-nagyobb korszerűsítés után a Scania most átfogóan, kívül-belül felfrissítette az R-szériát.

Markánsabb formatervezésű első rész, igényesebb belső szín- és anyaghasználat, módosított műszerfal, fekhelyek, illetve tárolók, továbbfejlesztett Opticruise automatizált váltókapcsolás, hatékonyabb alvázelrendezés, valamint egy elektronikus járművezető-támogató rendszer jelenti a típus legfontosabb újításait.
 
Immár fél évtizede változatlan külső megjelenéssel rója a világ útjait az eddig több mint 200 ezer példányban értékesített Scania R-széria, így a mostani nagy megújulással elérkezett a szépészeti beavatkozások ideje is. A tervezők új éleket vasaltak a formailag egységesebb hűtőrácsra és lökhárítóra, amelyek a szélvédő alatti méretesebb Scania-felirattal tovább erősítik a márka arculatát.

Az alváz újdonsága, hogy az akkumulátorok oldalról hátulra kerültek, amelynek köszönhetően nagyobb üzemanyag-tartályokkal láthatják el az új R-széria modelljeit, vagyis a 4x2-es nyerges vontatók már összesen akár 1500 liter üzemanyagot is magukkal vihetnek, míg a háromtengelyes vontatók másfélszer annyit tankolhatnak, mint eddig.

Az alacsonyabbra helyezett, így nagyobb fejteret biztosító alsó fekhely új, 155 milliméter vastag matracának zsákrugóit a legelismertebb svéd bútorgyártóktól szerzik be, szélessége pedig egyetlen mozdulattal 730-ról 900 milliméterre növelhető, ami egyedülálló a kategóriájában.

A vezetőállás is tartogat újdonságokat. A multifunkciós kormánykeréken átrendezték a gombokat, így ösztönösebben kezelhetőek a sebességtartó automatika, a fedélzeti számítógép és az audiórendszer funkciói. A központi zár távirányítója sem kerülte el a fejlesztők figyelmét, így a már ismert világításellenőrzésen túlmenően megközelítő világítás és pánikriasztás funkciót, illetve komp és programozható üzemmódot is kínál.

Az elektronikus vezérlésű fékrendszerrel, tartomány- és felezőváltós sebességváltóval, valamint Scania Retarderrel rendelkező nyerges vontatók szériafelszereltsége a Scania Járművezető-támogatás (Scania Driver Support) elnevezésű rendszerrel bővült.

Ez valójában egy számítógépes program, amely a teherautó számos üzemelési adatát folyamatosan kielemezve következtet a gépkocsivezető vezetési stílusára. Mindezek alapján a műszerfal központi kijelzőjén keresztül valósidejű ajánlásokat tesz a sofőrnek, illetve az út vagy a fuvarfeladat végén százalékos formában értékeli a munkáját.


[enews_gallery id='345186']

Járművezető-támogatás Scania teherautó műszerfal Opticruise gépkocsivezető R-széria
Kapcsolódó cikkek