Cégvilág

Száműznék a puha toalett papírt a környezetvédők

Amerikai civilszervezetek leállítanák az extra puha toalett papírok gyártását, mert ez véleményük szerint súlyosan károsítja a környezetet. A gyártók azzal védekeznek, hogy a fogyasztók igényeit tartják szem előtt.

A tiltakozó környezetvédők azzal érvelnek, hogy az egyre puhább toalettpapírok előállításához több évtizedes vagy akár száz éves fákat kell feláldozni. A Washington Post megfogalmazása szerint a termék olyan ütemben válik egyre puhábbá, hogy a gyártók alig találnak elég fokozót a jelzőkhöz.

A háború annak ellenére zajlik, hogy a toalett papír és arckendő iparági adatok szerint az amerikai fakitermelés mindössze 5 százalékát érinti. A papír- és kartondoboz-gyártás aránya 26 százaléka, igaz, ennek mintegy fele újrahasznosított papír. A környezetvédők ennek ellenére kitartanak, mert – mint mondják – 5 százalék is jelentős, ráadásul szégyenletes évszázados fákat ilyen alantas célokért elpusztítani.

Az ok a gyártási technológiába keresendő. A papírt több réteg farostból állítják össze, az idősebb fák rostjai hosszabbak, így tapintásra puhábbak. Az amerikai piacon a közüzemekben és üzletekben található toalettpapírok 75 százalékban újrafelhasznált papírból készülnek. A magánvásárlóknak azonban mindössze 5 százaléka választ száz százalékig újrahasznosított papírt.

A háború ugyanakkor nem hiábavaló, a Greenpeace négy és fél évig harcolt a Kleenex gyártójával, mire megállapodás született. Eszerint 2011-re a cég termékeinek 40 százaléka újrahasznosításból vagy fenntartható erdészetből származó alapanyagból készül majd.

toalett papír fakitermelés Kleenex környezetvédő erdő
Kapcsolódó cikkek