Cégvilág

Több tízezer "mesterséges" tehén állhat munkába, de minek?

A szarvasmarhatartóknak sokáig gondot okozott, hogy a tehenek annyi bikaborjúnak adnak életet, mint tehénnek. Három éve a tudomány megoldotta a problémát, mostanra annyi kis tehén születhet, amennyit a farmerek akarnak. Csak éppen semmi szükség rájuk.

Hamarosan több tízezer olyan tehén kezdheti meg "munkáját" az istállókban, amely a modern technika segítségével született. A tudósok három évvel ezelőtt jöttek rá, hogyan befolyásolják kedvük szerint a borjak nemét, a módszert pedig a gyakorlatban is alkalmazzák.

A gond csak az, hogy a rengeteg tehén éppen akkor érkezik a piacra, amikor a gazdák mindent megtesznek a kitermelés csökkentéséért – írja a New York Times.

A tej termelői átlagára egy év alatt 19,30 dollárról 11,30 dollárra csökkent. A kiskereskedelmi ár ugyan nem zuhant ilyen látványosan, de a mérséklődés itt is 24 százalékot ért el egy év alatt. Az iparágat képviselő National Milk Producers Federation az elkeserítő helyzetben azért fizet a gazdáknak, hogy vágassák le állományaikat.

Ugyanakkor a modern technikának köszönhetően idén 63 ezerrel több üsző kezdheti meg a tejtermelést, mint ha a marhákat csak a hagyományos módon szaporítanák. A szám jövőre 161 ezerre emelkedik és a farmerek félelmei szerint 2011-re ismét megduplázódhat.

farmer tej tehén gazda termelő
Kapcsolódó cikkek