Cégvilág

Új reklámozási lehetőség robbanás előtt

Az internetes reklámpiac húzószegmensévé válhat a következő években az online rádiózás – állítja egy frissen közzétett elemzés.

A BIA amerikai tanácsadó társaság tanulmánya szerint a szektor az idén 247 millió dolláros bevételt produkálhat az Egyesült Államokban, 2013-ra pedig ez az összeg meghaladhatja a 900 milliót. Az online rádiózás népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt.

Ma már széles körben ismert, hogy nem csak antennával lehet rádiózni: a kereskedelmi és közszolgálati adók megjelentek internetes adásukkal, de mellettük széles választékban megtalálhatók az online sugárzásra specializálódott, tematikus állomások is a világhálón.

A hazai és nemzetközi kínálat elképzelhetetlenül bőséges: közel félezer magyar nyelvű adást találunk pár perc kereséssel, a nemzetközi rádiók száma pedig gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Minden órában mást hallgathatunk, zenei stílusunktól vagy éppen nyelvtudásunktól függően, de a nagyobb napilapportálok is közlik – podcast formátumban – az írott anyagok mögötti interjúkat, valamint ötvözik a mozgóképes, hang- és írott anyagokat is.

Az online rádiózás a hallgatók számára nagyon sok lehetőséget rejt, a szolgáltatók is egyre inkább felfedezik az újszerű csatornát. A hazai rádiók jelenleg a presztízs miatt teszik hozzáférhetővé adásukat, külön műsorokat nem szerkesztenek az internetre. A potenciális hirdetők az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már felfedezték maguknak az online rádiókat, de a hazai reklámpiac még nem mutat komolyabb érdeklődést.

A hazai hallgatók is találkozhatnak már az interneten a legnagyobb rádiókkal, így a többi között a Danubius, a Magyar Rádió, valamint a Sláger Rádió műsorai is hallhatók a világhálón. A RadioCafé 98.6 adása is hallható az interneten, az analóg vételkörzet ugyanis behatárolt, a rádió műsora csak Budapesten és annak 60 kilométeres körzetében fogható.

Az évek óta létező lehetőség igen népszerűnek tűnik a külföldön tartózkodó magyar hallgatók körében. Már kaptak visszajelzést Európa összes városából, az Egyesült Államokból, de még Dél-Afrikából is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

BIA online rádió csatorna reklám internetes adás Danubius RadioCafe Sláger hirdető podcast
Kapcsolódó cikkek