Cégvilág

Az MSZP nem akarja kivizsgálni a frekvenciadöntést

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez az SZDSZ a rádiós frekvenciapályázat szerdai eredménye mögött feltételezett háttéralku kivizsgálására.

Gusztos Péter, a liberálisok frakcióvezető-helyettese a házbizottság csütörtöki ülésén házszabálytól való eltérést kért a döntéshez, az MSZP azonban elutasította a javaslatot. A házbizottság - szintén szdsz-es felvetésre - nem foglalt állást a Fideszes Pelczné Gáll Ildikó hétfői, idézőjeles "csokireklámjával" kapcsolatban - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Az ORTT elnöke, Majtényi László is bírálta a testület szerdai döntését, amely szerint az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a Sláger, illetve a Danubius Rádió rádiós frekvenciáját. Majtényi az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában megismételte: akár perelhető is a két frekvencia.

Majtényi László az MR1-Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában elmondta, hogy szerinte politikai döntés született. Hogy ez azt jelenti-e, a döntés egyszerre kedvez a jobb- és a baloldalnak, erre azt válaszolta: „ez nagyon valószínű feltételezés”.

Elgondolkodtatónak nevezte, hogy a köztársasági elnök kifejezetten intette az ORTT-t, a törvényeknek megfelelő és szakmai döntést hozzon, majd a miniszterelnök is hasonlóképpen nyilatkozott, sőt, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is „aggódó levelet írt az ORTT-nek”.

A két országos rádiófrekvencia körül jó ideje heves indulatok dúltak, ami az elmúlt hetekben szabályos hisztériába csapott át. A pályázatra jelentkezett hat cég (Sláger, Danubius, Juventus, Advenio, FM1, Zene Rádió) közül kettőt, egyébként éppen a nyerteseket, „politikai protezsáltként” azonosított ugyanis a hazai sajtó.

Ehhez elsősorban az Advenio jobboldali kötődése adott táptalajt. A cégben tulajdonos ugyanis az a Lánchíd Kereskedőház Kft., amely az azonos nevű, erősen jobboldali orientációjú adót működtető, amúgy pedig a Heti Válasz újságot is ellenőrző Infocenter.hu Zrt. által tulajdonolt Lánchíd Rádió Kft. leányvállalata.

De a sajtó szerint erős politikai, mégpedig szocialista hátszele volt a tőzsdén is jelen lévő Econet.hu Nyrt. által ellenőrzött FM1-nek is.

MSZP Danubius Sláger ORTT házbizottság
Kapcsolódó cikkek