Cégvilág

Brutális méretű gázlelőhelyet találtak

Az olasz Eni és a spanyol Repsol vállalatok megerősítették: új gázlelőhelyet fedeztek fel Venezuela partjainál. A terület az ország leggazdagabb természetes gáz forrása és az utóbbi éveket tekintve globális szinten is a legnagyobbak közzé tartozik.

A Perla gázmezőn végzett próbafúrások szerint a Venezuela partjainál fekvő lelőhelyről napi 600 ezer köbméter magas minőségű természetes gáz és 500 hordónyi kondenzátum termelhető ki, a mennyiség pedig később 1 millió köbméterre emelhető – idézi az Eni közlését az AP.

A Perla nem csak Venezuela legnagyobb gázmezője, de az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése globális viszonylatban is. A Repsol mérései szerint a területről 1-1,4 milliárd köbméter gáz fejthető ki, ez a mennyiség Spanyolország öt éves fogyasztásának felel meg.

A terület a Venezuelai-öböl sekély vizű részén található, az üzemeltetésen egyenlően osztozik az olasz Eni és a spanyol Repsol. A venezuelai állam tulajdonában lévő Petroleos de Venezuela SA 35 százalékos részesedéssel rendelkezik, így a két európai vállalat számára egyenként 32,5 marad.

Repsol Venezuela ENI gázmező
Kapcsolódó cikkek