Cégvilág

Karsai földgáz helyett kukoricával fűtene

Karsai József, Dél-Békés szocialista párti országgyűlési képviselője, és Battonya város polgármestere szerint a gabonaalapú, ezen belül a kukoricaalapú energiatermelés kiválthatná az ország éves gázimportjának jelentős részét.

A képviselő erről a Békés megyei Kisdombegyházán beszélt szerdán egy szakmai fórumon, ahol bemutattak egy olyan kazánt, amely képes a földgáz árához képest fele annyiért előállítani a szükséges energiát.

Magyarországon évente millió tonnákra rúg a nehéz külpiaci körülmények között eladhatatlan gabona. Ezért megoldás lehetne, ha a nagyobb fogyasztók, de a lakosság is áttérne a kukoricával fűthető kazánra. Karsai állítása szerint ugyanis egy 80 négyzetméteres lakást tonnánként 35 ezer forintos kukoricaár mellett is fele annyiért lehetne befűteni, mint az eredetű gázzal.

Karsai 200 ezer gazda évenként ismétlődő értékesítési gondjait véli orvosolni az alternatív kazánnal.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a találkozón valós problémának nevezte az évente keletkező, több millió tonna gabona felesleg kivezetését a piacról. A kormány által támogatott bioetanol, biodízel, biogáz, biomassza és egyéb alternatív programok megvalósulása végén várhatóan 1, illetve 1.5 millió tonna gabona felesleg kerülhet ilyen célú feldolgozásra. A bemutatott új fűtési megoldás szerinte is lehet az egyik útja az évenként keletkező gabonafelesleg levezetésének. 

karsai józsef fűtés kukorica földgáz
Kapcsolódó cikkek