Cégvilág

Papíripari trendforduló

Jelentős mértékben emelkedhet jövőre a hazai papíripar összkibocsátása a Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi gyárának köszönhetően.

Miután a termelés – a lábatlani Piszke Papír kapacitáscsökkentése és a szolnoki Mondi bezárása miatt – negyedével esett vissza 2008-ban, jövőre a 2007-es szinthez képest már 10 százalékkal több papír készül itthon, igaz, ezzel együtt a kínálat szerkezete is átrendeződik.

A lábatlani és a szolnoki üzem kiesése folytán az egészségügyi és az irodai kommunikációs papírok gyártása gyakorlatilag megszűnik, a jelenlegi magas hazai energiaárak pedig nem is ösztönzik a beruházókat arra, hogy újraindítsák ezeknek a papírtípusoknak a gyártását.

A folyamatosan bővülő keresletet valószínűleg az olcsóbb importtermékekkel elégítik majd ki, pedig az országban már eddig is feleannyi papírt gyártottak, mint amenynyit a piac felvevőképessége indokolna. Az össztermelésen belül viszont jóval nagyobb súlyt képvisel majd a csomagolóanyagokhoz felhasznált hullámpapír, amelyet az új gyárban készítenek. A szintén magas energiaigényű tevékenységet a nagy termelési kapacitás teszi fenntarthatóvá, valamint az, hogy a gyártás során kizárólag újrahasznosított papírt használnak fel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gyár Piszke Papír Mondi papíripar
Kapcsolódó cikkek