Cégvilág

Üzletet nyitna? – Lehet, hogy megéri sietnie

Az egy hete életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban lehet, hogy csak átmenetileg. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést.

Duplán mázlista az a hentes vagy vendéglátós, aki az utóbbi időben adta be az üzletnyitási engedélykérelmét – fogalmaz a Népszabadság. Az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ugyanis már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást - ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek - így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.

Azonban a törvény hatályba lépte előtt mindössze egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben - az előzetes tervek szerint - a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.

Ugyanakkor - hangsúlyozták a tárca illetékesei - az új rendeletekkel csak az üzlet bejelentésének és engedélyezésének a módja változott, ám az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok nem. Azokat ugyanúgy be kell tartania a kereskedőnek, mint korábban.

élelmiszer közjegyző FVM MgSZH engedély Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium üzlet üzletnyitás hentes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal
Kapcsolódó cikkek