Cégvilág

Windows 7: ugrásra kész kereskedők

Ma van a hivatalos premierje a Microsoft legújabb operációs rendszerének, a Windows 7-nek, erre itthon és világszerte különféle promóciókkal készülnek az elektronikai kereskedések.

A nagy termékbejelentések időpontjának ma már legfeljebb az esemény körüli felhajtás miatt van jelentősége, a helyi bevezetések egyre gyakrabban eltérnek tőle.

Így van ez most nálunk is, ahol a magyar verzió hivatalos startját október utolsó napjára időzítette az amerikai szoftveróriás hazai leánycége, igaz, az egyik nagy hazai elektronikai kereskedő társaság ma hajnalban promóció keretében elkezdte a Windows 7 árusítását. A menynyiségi licencszerződéssel rendelkező nagyvállalatok számára ugyanakkor már szeptember eleje óta letölthető az új operációs rendszer.

A legnagyobb lázban természetesen az amerikai elektronikai kereskedések égnek, az Amazon és a Best-Buy nagyszabású kampánnyal indítja a szoftver árusítását. Az USA-ban a lakossági szegmensnek szánt egyfelhasználós (OEM) változat ára 199 dollár, itthon ugyanez várhatóan 31 990 forint lesz, de ma hajnalban fél áron juthatott hozzá az, aki vállalta az „éjféli” sorbaállást. A Magyarországon üzemben lévő mintegy négymillió személyi számítógépből legalább 2,2 millió olyan felszereltségű, amely alkalmas az új operációs rendszer futtatására.

(A Windows 7 hardverigénye kisebb, mint elődjéé, a Vistáé, egy gigabyte-os memóriakapacitással és egy gigahertzes processzorral ellátott gép is elegendő hozzá.)


A hazai leánycég számításai szerint a piacra dobást követő első évben a vállalati PC-k 22–30 százalékánál cserélik le Windows 7-re a meglévő operációs rendszert, 2012-re azonban már 75 százalékukon az új szoftver fut. A jelenleg a legnépszerűbb, több mint tíz éve piacra dobott Windows XP-t már csak a készlet erejéig árulják, ez legfeljebb néhány hónapig tart ki.

processzor gépigény Windows7 Microsoft memória premier
Kapcsolódó cikkek