Cégvilág

Áfa-kompenzáció a nyertes pályázóknak

Kompenzálják a 2009. július 1-jétől életbe lépett, megemelt áfa-tartalmat, mivel az a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt jelent és veszélybe sodorhatja a nagy értékű beszerzésekkel vagy szolgáltatásokkal tervezett fejlesztéseket.

Mint kiderült, minden olyan projektgazdát kedvezőtlenül érint az általános forgalmi emelése, amely a projekt egészét vagy egy részét tekintve nem rendelkezik áfa-levonási joggal. Eltérő mértékben ugyan, de ugyanez a helyzet az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjainál is: az emelése mind az eszközbeszerzéseket, mind az igénybe vett szolgáltatásokat terheli.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) úgy kívánja felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat, hogy a projektgazdák számára a le nem vonható áfával érintett beszerzések vagy szolgáltatások ne kerüljenek veszélybe, az adóemeléssel kedvezőtlenül érintett projektek az eredeti tartalommal és határidővel megvalósulhassanak. A kompenzációt az NFÜ kezdeményezésére és a kormány döntése értelmében immár miniszteri rendelet (29/2009. (XI.12.) NFGM rendelet) teszi lehetővé.

Ennek alapján azoknál a projekteknél van mód kompenzációra, amelyeknél a pályázat benyújtása 2009. június 30-ig megtörtént, és a projektgazda nem, vagy csak részben jogosult az áfa levonására és a tényleges költségnövekedés mértéke legalább 5 millió forint. Az értékhatár nem vonatkozik a központi költségvetési szerv kedvezményezettekre, vagy ha a projekt 100 százalékos támogatási intenzitással valósul meg.

A kompenzáció az NFÜ honlapján közzétett kérelemmel igényelhető, és a támogatási szerződés módosítását igényli. További információk a www.nfu.hu honlapon.

Világgazdaság Online-->

pályázók áfa kompenzáció ÚMFT NFÜ áfakompenzáció
Kapcsolódó cikkek