Cégvilág

Állóháború a Mol és az INA között

Két tagot cserél le a horvát kormány az INA felügyelőbizottságában, amelynek révén tovább csökkenhet a sajtó által Mol-szimpatizánsnak tekintettek tábora a grémiumban. Ez a lépés vélhetően nem független az elmúlt hónapok kommunikációs csatájától és a Mol-lal kötött részvényesi megállapodás teljesítésének elmaradásától - írja a Cashline.

Ebben az szerepelt, hogy a veszteséget termelő gázkereskedelmi divíziót június végéig átveszi a horvát kormány a Moltól. Mivel azonban erre nem került sor, a Mol sem siet, hogy egyes állami cégekkel kapcsolatos tartozásait rendezze. Az állóháború egyelőre ott tart, hogy a horvátok további egy évig nem akarják átvenni gázkereskedelmi egységet, ezzel viszont felrúgnák a Mollal idén januárban kötött részvényesi megállapodást. Hogy ez a Mol részéről milyen válaszreakciókat vált ki, az továbbra is kérdéses.

Mindeközben a horvát kormány tegnap tagadta, hogy létezne az a levél, amely a Szurgutneftegaz szándéknyilatkozatát tartalmazta a Mol INA-pakettjének kapcsán. Emellett a Mol is cáfolta, hogy folynának egyeztetések a Szurguttal az INA-t illetően. A történet kapcsán egyre nehezebb tisztán látni, annyi azonban bizonyos, hogy a Mol pozíciói valamelyest romlottak az elmúlt hónapokban Horvátországban.

Rosszkor érkezett a Dell gyorsjelentése. A társaság továbbra is vesztett pozícióiból a konkurenseivel szemben (pl. HP), amely nem csak a vártnál kisebb árbevételi mutatóban (-15 százalék éves bázison) tükröződött, hanem már a bruttó fedezeti hányad értéke is zsugorodott.

A nettó eredmény mindezek következtében laza 54 százalékkal csökkent éves bázison, így még a korábban bejelentett költségcsökkentési program eredményessége is megkérdőjeleződött. Ezek tükrében talán nem is olyan meglepő, hogy a zárás utáni elektronikus kereskedésben 6 százalékkal esett a részvényárfolyam.

Újabb csúcson a kényszerértékesítések Amerikában. Az amerikai MBA jelentése szerint a harmadik negyedévben az összes jelzáloghitel 1,42 százalékára, újabb történelmi csúcsra ugrott ez a mutató. A jelentés szerint a bedőlt hitellel rendelkező adósok (kényszerértékesítés alatt lévő lakások) és a legalább egy törlesztőrészlettel késedelemben lévő egyének összes aránya 14,4 százalékra, szintén történelmi csúcsra ugrott.

Ez azt jelenti, hogy minden hetedik amerikai jelzáloghitellel baj van, és ha az utóbbi hónapok lakáspiaci statisztikáit nézzük, akkor egyértelművé válik, hogy ezt a problémát továbbra sem sikerült kezelnie az amerikai kormányzatnak. Hiába, a likviditáspumpa mellett érdemi döntéseket is kellene hozniuk.

csökkenhet a sajtó által Mol-szimpatizánsnak tekintettek tábora a grémiumban. Ez a lépés vélhetően nem független az elmúlt hónapok kommunikációs csatájától és a Mol-lal kötött részvényesi megállapodás teljesítésének elmaradásától - írja a Cashline.Cashline-->

Dell HP cashline Szurgut INA Mol pakett MBA
Kapcsolódó cikkek