Cégvilág

H1N1 híradó: mi történt ma?

Már a középiskolásokat is ingyen beoltja a kormány a vakcinával, amely nagyon jó minősítést kapott a WHO-tól.

„A kormány kibővítette azoknak a körét, akik ingyenesen kaphatják meg a H1N1 elleni védőoltást, mostantól minden középiskolást is ingyen beoltanak” – jelentette be tegnap az egészségügyi miniszter. Székely Tamás közölte, hogy a kabinet a az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait figyelembe véve módosította a nemzeti pandémiás tervet. Az iskolákban december 18-ig kell befejezni a gyerekek beoltását. Székely közölte, hogy továbbra sincs Magyarországon járvány, még egyes iskolák bezárása ellenére sem. Tegnap egy móri szakképző iskolában rendeltek el tanítási szünetet. A diákok 25-30 százalékánál, s a tantestület egyharmadánál észleltek influenzaszerű megbetegedést, s néhányuknál a H1N1 vírust is kimutatták. A megbetegedettek közül eddig senki nem került kórházba. Komárom-Esztergom megyei Lábatlan általános iskolájában szintén tanítási szünetet rendeltek, a baranyai Szederkényben kedden döntöttek hasonlóan.

A gyógyszertárakban és az orvosoknál már kétmillió 125 ezer vakcina van kint. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke, Paál Tamás szerint eddig körülbelül félmillió, Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnökeszerint már egymillió ember kapott új influenza elleni oltást. Eddig 38 olyan esetet jelentettek az orvosok, amely valamilyen feltételezett mellékhatásra  – láz, felkarfájdalom, elesettség, zavarodottság – utal.

A H1N1 vírus elleni magyar védőoltás nagyon jó minősítést kapott a WHO londoni laboratóriumában. A WHO magyar irodavezetője szerint a teljes vírusból készült magyar oltóanyag kiváltja azt az immunválaszt, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1-fertőzésen átesett emberben, és egy dózis elegendő a megfelelő immunválasz kiváltásához. Pusztai Zsófia hozzátette: az eddigi klinikai tapasztalatok azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságos, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenzaoltás.

A járvány egyelőre itthon mérsékeltnek tekinthető, a szomszédos Ukrajnában azonban az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott az új influenza okozta egészségügyi helyzet. Szerbia, Bulgária és Románia is egyre erősödő országos járványról beszél, Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be. Április óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában és összesen 6592 emberét a világban. Amerikában az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges, fiatal felnőttek voltak.
A határon túliak oltásáról hamarosan egyeztet az illetékes bizottsága – tudtuk meg az egészségügyi tárca államtitkárától. Magyarország csak akkor segíthet, ha az adott ország egészségügyi hatósága is igénybe veszi a magyar vakcinát, külföldi orvos csak így írhatja fel receptre.

Az MDF lezáratná a határt
Az ukrajnai influenzajárvány aggasztó terjedése miatt az MDF Szlovákiához hasonlóan a magyar-ukrán határ lezárására szólította fel tegnap a kormányt. A gyalogosan érkező határátlépőket hőkamerákkal ellenőriznék. Az MDF kezdeményezi, hogy a gyalogos átkelők közelébe telepítsen a kormány mobilpatikákat, amelyek helyben is ki tudják elégíteni a határon túli magyarok és a külföldiek gyógyszerigényeit.

WHO laboratórium H1N1 influenza ukrajnai vírus
Kapcsolódó cikkek