Cégvilág

Holland cégé lesz a németországi villanyvezeték rendszer

Az E.On energiakonszern eladja mintegy 10 700 kilométer hosszúságú németországi áramvezeték-rendszerét a holland Tennet állami hálózatüzemeltetőnek, ezzel rendezve a céggel kapcsolatos európai versenyjogi vitát.

A Tennetnek történő eladással rendeződhet az három éve tartó versenyjogi vizsgálata. A brüsszeli versenyhatóságok részéről korábban az a gyanú merült fel, hogy az energiaóriás a piaci helyzete segítségével hajtotta fel az áramárakat Németországban – tudósít a Bloomberg.

Az E.ON közlése szerint ezzel szinte teljes mértékben teljesített az Európai Bizottságnak szóló követelését. A vállalat eddig mintegy 6 milliárd eurós forrást gyűjtött össze tulajdonrészeinek eladásaival. A lépésekkel a régió piacának megnyitását követően egyrészt az EU szabályainak tesz eleget, másrészt csökkenti felhalmozott tartozásának összegét. Az adásvételi ár 1,1 milliárd euró, a Tennetnek ez év december 31-i hatállyal kell átvennie az áramhálózatot. A várakozások szerint az új tulajdonos csökkenti majd az áramszállítás díját és költséghatékonysági intézkedéseket hajt végre.

A kartellhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk a tranzakciót. "Az átvétel segítséget nyújt az észak-nyugat-európai árampiac létrehozásához, amelyben Hollandia vezető szerepet fog játszani" - jelentette ki Maria van der Hooven holland gazdasági miniszter.

áram Európai Bizottság villanyvezeték E.On elad Tennett
Kapcsolódó cikkek