Cégvilág

Holnaptól közzé teszik az oltópontok listáját, eddig 1,5 millióan kérték az új vakcinát

Péntektől minden kórházban és több járóbeteg szakrendelőben is felállnak az oltópontok, ahol a munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig várják az oltásra jelentkezőket. Valószínűleg január második-harmadik hetében tetőzik az újinfluenza-járvány hazánkban. Eddig 1,5 millióan oltatták be magukat, komolyabb szövődmény nem volt.

Egyre gyorsabban terjed a járvány hazánkba is. A 47. héten 34 100 influenzaszerű megbetegedés volt, 55 százalékkal több az előző hetinél. Valószínűleg január második-harmadik hetében tetőzik a járvány - jelentette be Falus Ferenc országos tisztifőorvos. Az eddig beoltott, mintegy 1,5 millió ember közül komolyabb szövődmény senkinél sem jelentkezett az oltás miatt.

Csütörtöktől az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium honlapján is megtalálható a kijelölt oltópontok listája. Az oltás folyamatos, munkanapokon reggel 8 és este 8 óra között várják az embereket. Eddig naponta körülbelül 2500 ember oltatta be magát, így a teljes kapacitás mellett várhatóan napi 20 ezer embert oltanak majd be az oltóhelyeken a 3000 forintos térítés ellenében. Az elszámolás és az oltóanyag biztonságossága miatt ezeken a helyeken ingyenes oltást nem adnak be és olyat sem, amelyet patikában váltott ki a páciens - mondta Székely Tamás szakminiszter.

Egyébként az oltóanyagot 2-6 fokon kell tárolni, ezért akik a háziorvosukkal íratták fel a vakcinát, és patikában váltották ki, lehetőleg egy napon belül adassák be maguknak azt, és addig is tartsák hűtőben az oltóanyagot. Ha valaki napokig tárolja hűtetlenül, majd beadatja magának a vakcinát, hatástalan lesz az oltás, mert az abban lévő fehérjék lebomlanak, de súlyosabb esetben megromlik a vakcina, ekkor szövődmények is felléphetnek. Az eddig beoltott, mintegy 1,3 millió ember közül komolyabb szövődmény még senkinél sem jelentkezett az oltás miatt.

Közben újabb öt kórházban rendeltek el látogatási tilalmat az influenza járvány miatt. Így már összesen harminc intézmény zártak be teljesen vagy részlegesen a látogatók előtt. Az ÁNTSZ adatai szerint kilenc kórházba egyáltalán nem mehetnek be a hozzátartozók, 21-ben pedig részleges a tilalom.

H1N1 oltópontok 5 millió oltás
Kapcsolódó cikkek