Cégvilág

Jön az önkiszolgáló pénztár

A világ számos országában már az önkiszolgáló pénztárgépek ötödik generációja jelenik meg, hazánkban azonban csak jövőre kezdik el a technológia bevezetését. A megoldás nem csak gyorsítja a kasszák forgalmát, de a készlethiányokat is 30 százalékkal csökkenti.

Az önkiszolgálás felé halad a világ, nyugaton a vásárlók kifejezetten igénylik az ezt lehetővé tevő gépeket – mutatta be az Európában már elterjedt, Magyarországon még ismeretlen technológiát a forgalmazó Laurel szakértője. Hübler Gábor kifejtette, a vásárlások száma gyakoribbá, szinte napi „kötelességé” vált, ezért egyre fontosabb a gyorsaság, a szabadidő gazdaságos felhasználása.

A vevők magánügynek tartják, milyen termékeket vásárolnak, az önkiszolgáló rendszer pedig ezt maximálisan tiszteletben tartja. Ahol már bevezették, ott a felmérések szerint kifejezetten az önkiszolgálás lehetősége miatt tér vissza ugyanabba az üzletbe a vásárlók 50 százaléka.

Az önkiszolgáló révén jelentős megtakarítás érhető el a feleslegessé váló pénztárosok leépítésével, de ugyanezen embereket eladóként foglalkoztatva a kiszolgálás színvonala is emelhető – vélekedik a szakértő.

Ami a biztonsággal kapcsolatos kétségeket illeti: a berendezést egyrészt kamerák figyelik, másrészt a megvásárolt árut kötelezően egy mérleggel felszerelt pultra kell helyezni. A gép grammra pontosan tudja, melyik terméknek milyen tömegűnek kell lennie, nem lehet többet betenni a szatyorba, mint amennyit beolvastattunk. Emellett nagyjából minden öt önkiszolgáló kasszára jut egy felügyelő, aki a használat során jelentkező nehézségeken is átsegíti a vásárlókat.

Az ismeretlen eredetű hiányok azon része például, amely a pénztárosok és a vásárlók összejátszásából keletkezik, teljesen megszűnik. Ezen felül a rendszert természetesen a már ismert, és több eddig ismeretlen elektronikus lopásgátló berendezés egészíti ki.

készlethiány önkiszolgáló pénztár Laurel
Kapcsolódó cikkek