Cégvilág

Letartóztatás az EMFESZ-nél: május óta nyomoz a rendőrség

Május óta nyomoz a rendőrség az EMFESZ-szel kapcsolatos ügyletek után - mondta el az InfoRádióban Bencze József országos rendőrfőkapitány.

A cégnél szerdán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek munkatársai őrizetbe vették az egyik legnagyobb magyarországi gázszolgáltató vezérigazgatóját is.

Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség Góczi Istvánt, az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. vezérigazgatóját. A nyomozás még májusban indult a cég tulajdonosváltása miatt - mondta az InfoRádióban az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József hozzátette: az ügyben külföldi hatóságokkal is együttműködtek a magyar nyomozók, mivel az ügynek nemzetközi vonatkozásai vannak: a cég korábban Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonában állt, majd április 28-án egy svájci cég tulajdonába került egyetlen dollárért, holott a cég 200 milliárd forintos forgalmat bonyolít. Igaz, maga Firtas is el akarta adni a céget, igaz, nem 1, hanem 10 dollárért, mégpedig a Gazpromnak.

Ismert, hogy Góczi István a kft. korábbi tulajdonosától, a Mabofi Holdingtól kapott felhatalmazással élve áprilisban eladta az EMFESZ-t a svájci bejegyzésű, RosGas AG-nek. A lépést azzal indokolta, hogy csak így tudott eleget tenni feladatának, vagyis annak, hogy gázhoz juttassa az EMFESZ-t azon keresztül pedig annak vevőit. Korábbi szállítója, az orosz-ukrán RosUkrEnergo ugyanis ez év elejétől nem tudott gázt szállítani, mert egy év eleji, orosz-ukrán politikai döntés következtében kiszorult az Ukrajnán keresztüli gáztranzitból is. A RosUkrEnergo 40 százaléka ugyanúgy Dmitro Firtas ukrán üzletemberé, mint a fenti adásvétel előtt a Mabofin keresztül az EMFESZ volt.

Az Nemzeti Nyomozó Iroda május 25-én rendelt el nyomozást az április 28-án megkötött üzlet kapcsán - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

emfesz Góczi István Dmitrij Firtas RosGas RosUkrEnergo nyomozás
Kapcsolódó cikkek