Cégvilág

Oltópontokon várják mától az embereket

Mától további 29 oltóponton is várják az embereket H1N1 vakcina beadására, ahol 3000 forintrét jutnak hozzá az oltáshoz. Azokat is beoltják, akiknek térítésmentesen jár az oltás. Közben zajlik a vakcina ára körüli vita.

Mától több kórházban látogatási tilalmat vezetnek be az új influenza terjedése miatt, ám a verpeléti és a szederkényi iskolákban ismét megindul a tanítás. A pandémiás bizottság elnöke, Bujdosó László azt várja, hogy az orvosi rendelők mellé megnyíló 29 oltópont segít a vakcináció felgyorsításában, hiszen még most is van remény a nagyobb méretű járvány megelőzésére.

A 29 oltóponton - ezek helye fölkerül majd az ÁNTSZ honlapjára is - 3000 forintért, recept nélkül kaphatják meg az emberek az oltást. Akiknek térítésmentesen jár, azokat sem küldik el. A pandémiás bizottság elnökét elbizonytalanította a vakcina ára, ám úgy véli, a kényelmesebb hozzáférés ösztönzi majd az embereket az oltás felvételére.

Közben tovább folyik a vita arról, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet közvetítésével folyó vakcina forgalmazás drágította meg az árat, ám Székely Tamás azt mondta: a termelői és a fogyasztói ár közötti árrésből fontos feladatok költségeit - így például az ÁNTSZ munkatársainak a repülőtéren tartó ügyeletét - finanszírozzák. A legnagyobb gyógyszer nagykereskedő cég szerint - ha közvetlenül az Omninvesttől kapnák a vakcinát - 1600 forintért lehetne azt megvásárolni.

A hatóságok bejelentették azt is, hogy a legveszélyeztetettebb hajléktalanoknak is térítésmentesen adják be az oltást.

vakcina H1N1 oltópontok
Kapcsolódó cikkek