Cégvilág

Őrizetben az EMFESZ ügyvezető igazgatója

Az EMFESZ Kft-nél tartott házkutatással, majd ügyvezetője őrizetbe vételével folytatódott a gázkereskedő társaság tulajdonlásával kapcsolatos viszály.

Szerda délelőtt még azt tette közzé a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő, az EMFESZ Kft., hogy házkutatást tartottak nála a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, délután már azt a hírt erősítette meg érdeklődésünkre a cég kommunikációs tanácsadója, hogy őrizetbe vették Góczi István ügyvezető igazgatót. Gallyas Igor elmondta, hogy a nyomozók az EMFESZ tulajdonos váltásával kapcsolatos ügyben kerestek dokumentumokat.

Ismert, hogy Góczi István a kft. korábbi tulajdonosától, a Mabofi Holdingtól kapott felhatalmazással élve áprilisban eladta az EMFESZ-t a svájci bejegyzésű, RosGas AG-nek. A lépést azzal indokolta, hogy csak így tudott eleget tenni feladatának, vagyis annak, hogy gázhoz juttassa az EMFESZ-t azon keresztül pedig annak vevőit. Korábbi szállítója, az orosz-ukrán RosUkrEnergo ugyanis ez év elejétől nem tudott gázt szállítani, mert egy év eleji, orosz-ukrán politikai döntés következtében kiszorult az Ukrajnán keresztüli gáztranzitból is. A RosUkrEnergo 40 százaléka ugyanúgy Dmitro Firtas ukrán üzletemberé, mint a fenti adásvétel előtt a Mabofin keresztül az EMFESZ volt.

Az ügy azért kavart nagy port, mert Góczi István – élve az említett felhatalmazása adta lehetőséggel -, Firtas tudomása nélkül adta el 1 dollárért az EMFESZ-t, de maga a szerény vételár is nagy figyelmet kapott. Mindezek kapcsán Góczi István korábban két dologra is felhívta lapunk figyelmét: úgy adta el az EMFESZ-t, hogy annak jelentős tartozásai voltak, hiszen január óta nem fizetett az ukrán határon beérkező gázért, mivel technikailag nem volt tisztázott, hogy kinek kell fizetnie. Az új tulajdonos ezen gáztétel árát továbbra is benne hagyta a kft-ben. Másrészt maga Firtas is el akarta adni a céget, igaz, nem 1, hanem 10 dollárért, mégpedig a Gazpromnak.

Az ügyvezető igazgató által lebonyolított ügyletet lapunknak adott interjújában a Mabofi Holdingot is magába foglaló Group Dmitro Firtash csoport vezérigazgatója érvénytelennek minősítette. Robert Shetler-Jones hangsúlyozta, hogy vissza kívánja állítani az EMFESZ-nél az eredeti állapotot. A fenti nyomozás a Mabofi feljelentése nyomán indult júniusban, különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával.

Az EMFESZ közleménye hangsúlyozta, hogy az ügyfelek gázellátása az esettől függetlenül megbízható és folyamatos, további tájékoztatást pedig akkor tudnak adni, ha maguk is hivatalos információhoz jutnak a nyomozóktól.

Nem tudni, ki áll a RosGas AG mögött

Az EMFESZ eladásakor a vevő offshore cég részéről az EMFESZ vezetésében dolgozó Gazda Tamás volt az aláíró, Góczi István pedig később annyit közölt a tulajdonosokról, hogy két magánszemélyről van szó. Az orosz Vedomosztyi az adásvétel kapcsán KGB-s szálakat vélt felfedezni és a Kreml jóváhagyásáról is írt, a magyar sajtó pedig az ügyvezető MSZP-s kapcsolatait és azt emlegeti fel gyakran, hogy az adásvétel „túl hamar” kapta meg a helyi hatósági jóváhagyásokat. Góczi István többször Gazprom-közelinek mondta az EMFESZ új tulajdonosait.

-->

emfesz Góczi István RosGas Gallyas Igor Dmitro Firtas Mabofi Gazprom Shetler-Jones RosUkrEnergo
Kapcsolódó cikkek