Cégvilág

Takarékon a barkácskedv

Messze a kiskereskedelmi átlag fölötti forgalom-visszaesést regisztráltak a barkácsáruházak az idén. Még fél évig nem remél fejlődést a Praktiker külföldi vezérigazgatója.

A KSH legfrissebb adatai szerint július, augusztus és szeptember folyamán 18, 17, illetve 15 százalékkal kelt el kevesebb bútor, háztartási cikk és építőanyag, mint egy évvel korábban, ám már a bázisadatok is 5–12 százalékkal maradtak el 2007 harmadik negyedévének értékeitől.

Mindez világosan mutatja, hogy a lakosság az ilyen cikkeket forgalmazó áruházak termékeiről mond le a leghamarabb, illetve meghatározatlan időre eltolja beruházásait – mondta lapunknak Karl-Heinz Keth, a jelenleg 19 áruházat működtető Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft. ügyvezető igazgatója.

Ugyancsak megsínyli a kereskedelmi ágazat az építőipar zuhanórepülését, amit részben a lakásépítések rendkívüli visszaesése, részben a általános pénztelensége idézett elő.

Ez utóbbi miatt jelentősen visszafogták vásárlásaikat az önkormányzati cégek, iskolák, óvodák, csak a legszükségesebb beruházásokat finanszírozzák. Így nem is csoda, ha a barkácsáruházak mélyen az idei tervek alatt teljesítettek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság barkács fogyasztás szabadidő parktikar kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek