Cégvilág

2 milliónál több beoltott - Tudnivaló a kismamáknak

Oltópontokat nyitnak terhes kismamáknak a Szent Imre és Dél-Pesti kórházban, a magán nőgyógyászok is kérhetik számukra az ingyenes vakcinát. Második kampányt indítanak az iskolákban. Eddig a magyarok ötödét beoltották, ám a védettségéhez 60 százalék kellene. A fertőzöttek kezelését 6-48 órán belül el kell kezdeni.

Az új influenza elleni vakcina 70-80 százalékos védettséget ad az embereknek, a közel 100 százalékhoz közösségi védelem kellene - mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Jó lenne elérni a svédekhez hasonló 60 százalékos átoltottságot, amihez megvan a megfelelő mennyiségű és jó minőségű hazai oltóanyag. Néhány más vakcinához képest a hazai vakcina nagyon jó, hatásos, kevés és enyhe szövődménye lehet. Minden korosztály és kockázati csoportba tartozó ember megkaphatja. Azért is fontos a folyamatos és széleskörű oltás, mert a járvány csúcsa és az azzal járó szövődmények januárra várhatók, ami nagy terhet róhat majd az egészségügyre is.

Már meghaladta a 2 milliót a hazai beoltottak száma, az oltási hajlandóságot felgyorsította az ukrajnai járvány, s a terhesek körében bekövetkezett megbetegedés és halálozás. A napokban vesztette életét a szegedi klinikán ápolt egyik kismama. Szegeden egyébként eddig 130 beteg került a klinikára és 41 esetben mutatták ki a betegek szervezetében a H1N1 vírust. A Semmelweis Egyetemen ápolt terhesek egyike jól van, csakúgy mint a császárral megszületett kisbabája. Ám még több várandós asszonyt ápolnak a kórházakban.

Nem tudható, hogy a hazai 80 ezerre becsült kismama közül hányan kérték eddig az oltást, de fontos lenne, ha mindenki ezt tenné. Ugyanis ők tízszer-húszszor veszélyeztetettebbek az átlagnál. Tény az is, hogy az oltással a megszületendő kisbabát is védik, ami azért fontos, mert a csecsemőket 1 éves korukig nem szabad beoltani. Nyíregyháza után a fővárosi Szent Imre és a Dél Pesti Kórházban terheseknek létesítenek oltópontokat, de kérhetik a térítésmentes oltást a magánorvosuktól is.

Az országban megnyitott oltópontokon (ezeken a helyeken térítés ellenében 3 ezer forintért kérhetik az emberek az oltást) napról napra többen jelennek meg. Múlt hét elején naponta 3 ezren, a hét végén már 9 ezren kérték a vakcina beadását.

Ha valaki az oltás ellenére is megfertőződik, a betegség enyhe lefolyású. Oltás nélkül nagyon súlyos szövődményei lehetnek a fertőzésnek, ami halálhoz vezethet. Aki influenza tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz. Az antivirális szeres terápiát ugyanis legjobb a tüneteket követő 6, de legkésőbb 48 órán belül elkezdeni, hogy az hatásos legyen. Tünetek között van a 38 foknál magasabb láz, levertség, rossz közérzet, nehéz légzés. Ám előfordul, hogy a láz nem túl magas, ilyenkor is azonnal orvoshoz kell fordulni. Az ünnepek alatt akár azonnal a kórházi ügyeletre is lehet menni, ahol a betegek azonnal megkapják a szükséges orvosságot.

H1N1 oltópontok terhesek
Kapcsolódó cikkek