Cégvilág

A kórházak többségében van egy-kétágyas szoba, de fizetős

Az Indikátorrendszer 2009 kérdőíves felmérés keretében az Egészségbiztosítási Felügyelet feltérképezte a fekvőbeteg-ellátó intézmények által biztosított elhelyezési lehetőségeket.

A kérdésekre 115 intézmény 164 telephelyéről érkeztek válaszok, melyek az OEP által finanszírozott hazai ágyszámkapacitás 90 százalékát fedik le.

Kiderült, hogy Magyarországon egy kórteremre átlagosan 3,33 ágy jut, a kórházi ágyaknak pedig 15,6 százaléka található egy- és kétágyas kórtermekben. Amennyiben a beteg egy- vagy kétágyas kórtermi elhelyezést igényel, arra 51, illetve 54 telephely esetében van lehetősége, átlagosan 10929 és 6 457 forintos napi térítési díj ellenében. A beteg hozzátartozójának elhelyezésére az intézmények közel felében van lehetőség, átlagosan 3562 forintos áron.

A térítési díjaikra (például hotelszolgáltatásokra) vonatkozó szabályzatot a kórházaknak elérhetővé kell tenniük a betegek számára, e z az esetek 75 százalékában valósul meg. Egyébként Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a kórházi elhelyezéssel kapcsolatos helyzet. A teljes fizikai akadálymentesítés az intézmények 57 százalékában valósult meg eddig.

kórházi ágyak Egészségbiztosítási Felügyelet
Kapcsolódó cikkek