BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az influenza a gyermekeinkre jelenti a legnagyobb veszélyt!

Nem lehet elégé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, és ez kiváltképp igaz a gyermekekre, akikre sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a terjengő influenzavírusok. Számukra az oltás jelentheti a megfelelő szintű védelmet, és ma már létezik kimondottan gyermekadagot tartalmazó kiszerelés.

A csecsemő- és gyermekkori influenzafertőzés is járhat komolyabb, súlyos komplikációkkal. Az oltással viszont mind az influenzával való fertőzöttség, mind pedig az esetleges szövödmények megelőzhetőek.
 
„A kiskorúak esetében rendkívül fontos a megelőzés, és az influenza elleni védőoltás“ – mondta el Dr. Mészner Zsófia, gyermekoltási szaktanácsadó, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. A leggyakoribb esetekben középfülgyulladás, asztma, illetve alsó- és felső légúti fertőzések léphetnek fel szövődményként.


 
Járványügyi szempontból a gyermekekre leselkedik a legnagyobb veszély, ők a legnagyobb terjesztők, mivel az influenzajárvány fokozottan érinti az óvodákat és az iskolákat. Egyetlen apró fertőzött szervezet egy egész közösséget képes megfertőzni.

Míg a szezonális influenzajárványok idején a közösségbe járó gyerekek 33 százaléka betegszik meg, addig a 18 éven felüli korosztály esetében 10 százalék az influenzások aránya. Kisgyermekes családokban a betegség kétszer olyan sűrűn fordul elő, mint a már nagyobb gyerekkel együtt élő családok háztartásában, és a családon belüli továbbfertőzési arány eléri a 36 százalékot. Ezért most kiváltképp fontos, hogy mindent megtegyünk gyermekeink egészségéért, és védekezőképességük megőrzéséért.
 
A szezonáis influenza gyermekvakcina összetételében és hatóanyagában megegyezik a felnőtteknek szánt oltóanyaggal, csak az adagolást tekintve van különbség. A 9 évnél fiatalabb gyermekek két alkalommal kapnak oltást, ezenkívűül 3 éves kor alatt alkalmanként a felnőtt mennyiség felét kapják meg. Általában az orvosok kifecskendezik a vakcinából a felesleges mennyiséget, viszont ma már létezik olyan kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett kiszerelés, amely pontosan a gyermekeknek adandó mennyiséget tartalmazza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.