Cégvilág

Biztosítás 95 százalékos kárfizetési hányaddal, kkv-knak

A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) ugyan régóta kínál speciális biztosítási módozatot a magyar árut, szolgáltatást exportáló kis- és középvállalkozások számára, ám nem árt ismételten a szféra figyelmébe ajánlani a konstrukciót, hiszen válság idején érdemes a szokásosnál is nagyobb mértékben bebiztosítaniuk magukat a vállalkozásoknak.

A kkv-módozat legfőbb előnye, hogy 95 százalékos kárfizetési hányaddal köthető meg a biztosítás, tehát a biztosított önrészesedése mindössze 5 százalék, a kárfizetési türelmi idő pedig csupán 90 nap. Az kedvezőbb finanszírozhatóságát segíti, hogy a biztosítás a magyar állam készfizető kezességvállalásával valósul meg.

Biztosított olyan Magyarországon bejegyzett exportőr lehet, amely a 2004. évi XXXIV. törvény meghatározása szerint kis- és középvállalkozásnak minősül, és éves exportjának összege két egymást követő számviteli évnél hosszabb ideig nem haladja meg a kétmillió eurót.

(Ennek alapján az a vállalkozás kkv, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint.)

Nem minősül azonban kkv-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25 százalékot (kivéve a Kkvt. 19. § 1. pontjában meghatározott befektetők részesedése esetén).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Kkvt. önrészesedés exportőr Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. Mehib kkv kárfizetési hányad biztosítás
Kapcsolódó cikkek