Cégvilág

Egyre több a potenciális gyilkos szer az EU-ban

Günter Verheugen iparügyi biztos közlése szerint az elmúlt két hónapban 34 millió hamis pirulát foglaltak le a tagállamok vámhatósági szervei. A hamisítványok között antibiotikumok, sőt rákos megbetegedés kezelésére használt készítmények is szerepeltek.

Günter Verheugen iparügyi biztos a Die Weltnek arról beszélt, hogy az Európába érkező hamis gyógyszerek száma a tapasztalat szerint folyamatosan nő. Az elmúlt két hónapban több mint 34 millió darab hamis pirulát foglaltak le a tagállamok illetékes szervei, amely Verheugen szerint az "legrosszabb félelmeit is felülmúlja".

A biztos HENT által idézett beszámolója szerint a hamisítványok között antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, rákgyógyszerek, malária elleni, erekciós problémák kezelésére javallott és koleszterinszint csökkentő készítmények szerepeltek.

Verheugen hangsúlyozta: a gyógyszerhamisítás rendkívül súlyos bűncselekmény, és mint ilyen, súlyos büntetést igényel. "Minden hamis tabletta potenciális gyilkos. Ha a hamisítvány kizárólag hatástalan összetevőket tartalmaz, fogyasztása akkor is a beteg halálát okozhatja, hiszen az abban a hitben veszi be, hogy valódi gyógyszerrel kezeli betegségét".

Az EU-biztos meglátása szerint az EU 2010-ben elfogad néhány szükséges intézkedést a gyógyszerhamisítás és hamis gyógyszerek kereskedelmének akadályozása érdekében. Várható, hogy ennek keretében fokozott ellenőrzésnek vetik alá a gyógyszereknek a gyártótól a kereskedőig történő szállítási útját, hamisítás elleni jelzésekkel és pecsétekkel látják el a gyógyszerek csomagolását, amelyek a termék eredetiségét, illetve bontatlanságát szavatolnák.

verheugen gyógyszerhamisítás hamis gyógyszer EU iparügyi biztos
Kapcsolódó cikkek